Menu

Oxford en Cambridge

Oxford en Cambridge
 • Cursusnummer: 20W08
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Winter 2020
 • Dag: Dinsdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  16 Jan 2020
 • Tijd: 10.00 - 15.45 uur
 • Cursusdata: 21-jan
 • Prijs: € 87.50 (inclusief lesmateriaal, koffie/thee, lunch en afsluitend drankje)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal cursusmateriaal beschikbaar.

Oxford en Cambridge

Oxford en Cambridge worden altijd in een adem genoemd: de rijke historie, architectuur en kunst van de twee universiteitssteden is terecht beroemd. Op deze studiedag treden de (universiteits)geschiedenis, de bijzondere architectuur van de colleges en de rijke kunstverzamelingen in de musea voor het voetlicht.

Oxford is de oudste universiteitsstad van Engeland, gesitueerd ongeveer 80km in het westen van de hoofdstad Londen in het graafschap Oxfordshire aan de oevers van de rivier de Theems. Samen met Cambridge (de tweede oudste universiteitsstad en de grote concurrent van Oxford), staat Oxford voor de Engelse academische establishment en elite, een oord van traditie en inspanning. Oxford wordt wel de "stad der dromerige spitsen" genoemd, een term die refereert naar de middeleeuwse kerken en colleges die de bedrijvige moderne stad domineren in al haar gotische grootheid.

De stad Cambridge is vooral beroemd vanwege de Universiteit van Cambridge, die met de Universiteit van Oxford behoort tot de twee belangrijkste universiteiten van het Verenigd Koninkrijk en tot de beroemdste ter wereld. De 31 colleges zijn over de hele stad verspreid, maar zijn allemaal onderdeel van dezelfde universiteit. In Cambridge bevindt zich ook een grote campus van de Anglia Ruskin University.

Maar weinig steden als Oxford en Cambridge hebben op een relatief klein oppervlak zoveel bijzondere gebouwen en kunstwerken binnen de grenzen. Meer dan 800 jaar van stimulerende opdrachtgeverschap voor toonaangevende architecten en kunstenaars, met als rode draad de aanwezigheid van de universiteiten, heeft ertoe geleid dat twee Engelse provinciesteden zijn verrijkt met architectuur en kunst, die een hoofdstad waardig zijn. De gebouwen en de kunstmusea van Oxford en Cambridge getuigen hiervan, tot op de dag van vandaag, nog steeds.

Hopelijk wordt aan het eind van de studiedag de typisch Engelse uitstraling van Oxford en Cambridge duidelijk en zal blijken dat beide steden nog meer te bieden hebben dan de roeiwedstrijden en Inspector Morse.

Dagprogramma
09.45 – 10.00 Ontvangst met koffie/thee
10.00 – 11.00 Blok 1: Historische inleiding
11.00 – 11.15 Koffie/thee-pauze
11.15 – 12.00 Blok 2: Oxford architectuur 1
12.00 – 13.00 Lunch
13.00 – 13.45 Blok 3: Oxford architectuur 2
13.45 – 14.00 Korte pauze
14.00 – 14.45 Blok 4: Kunstcollecties Oxford en Cambridge
14.45 – 15.00 Koffie/thee-pauze
15.00 – 15.45 Blok 5: Cambridge architectuur
15.45 uur Afsluitende borrel

 

Joris van Sleeuwen

Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij HOVO-cursussen, lezingen en kunstreizen.

 

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Een levendige docent die je meeneemt in zijn passie voor architectuur, kunst en geschiedenis. Hij vertelt echt een verhaal. De stof die hij als pdf aanbiedt, is een verdieping op wat hij verteld heeft. Heerlijk! Dat is college geven".