Psychiatrie en samenleving
De eigenheid van psychiatrie als medisch specialisme in de maatschappij
- Cursusnummer: 25V36
- Vakgebied: Mens en maatschappij
- Locatie: Breda (Avans, Hogeschoollaan)
- Seizoen: Voorjaar 2025
- Dag: Woensdag
- Tijd: 13.45 - 15.30 uur
- Cursusdata: 12-mrt., 19-mrt., 26-mrt., 02-apr.
- Prijs: € 154.00
- Aantal colleges: 4
- Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen
- Cursusmateriaal:
Aanbevolen literatuur:
De colleges zijn deels een bewerking van het boek: Onder de loep, forensische zorg nader bekeken Martin Tervoort, van Gorcum, 2021, ISBN 9789023258209), uit de handel, maar desgewenst te verkrijgen bij aanvang van de colleges (20 euro)
Een uitgebreide literatuurlijst wordt via bijlage gemaild
Psychiatrie en samenleving
In deze cursus wordt antwoord gegeven op de overkoepelende vraag of psychiatrie een wetenschappelijke discipline is die in haar opvattingen los staat van maatschappelijke invloeden of hiervoor juist gevoelig is. Het onderscheid tussen maatschappelijk afwijkend en in psychiatrische zin gestoord gedrag is richtinggevend , maar niet altijd zo duidelijk als het lijkt.
Opsomming onderwerpen per college:
College 1: psychiatrie: ziekteopvattingen en verklaringsmodellen in historisch perspectief
Beschrijving van verschillende denkmodellen voor geestelijk gestoord gedrag zoals een bovennatuurlijke, een natuurfilosofische en het natuurwetenschappelijke denkmodel, heden ten dage aangevuld door devia geesteswetenschappelijke benadering.
Stoornissen zijn in de loop van de tijd aan veranderingen onderhevig als gevolg van nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen, maar ook als gevolg van maatschappelijke opvattingen over normaliteit en abnormaliteit. Voorbeeld van dit laatste is het schrappen uit de leerboeken van homoseksualiteit als stoornis.
College 2:De maatschappelijke rol van psychiatrie
Het onderscheid van maatschappelijk onaangepast en gestoord gedrag is van belang. De psychiatrie kan zowel een bijdrage leveren aan maatschappelijke aanpassing , maar kan ook leiden tot verzet tegen de maatschappelijke status quo.
Zij kan maatschappelijke mistoestanden aan de orde stellen of juist verhullen en deze daardoor in stand helpen houden.
College 3: Seksueel grensoverschrijdend gedrag: gestoord of niet?
Seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt besproken als wangedrag, deliktgedrag of als psychiatrische stoornis. Van dit laatste wordt een overzicht gegeven.
College 4:De taak van de forensische psychiatrie
Tijdens het laatste college wordt ingegaan op de speciale taak van de forensische psychiatrie: vermindering van de kans op deliktherhaling, voor zover dit samenhangt met een psychiatrische stoornis.
Tevens wordt ingegaan op het belang van het stellen van grenzen aan vormen van maatschappelijke onaangepastheid in het algemeen als onderdeel van de forensisch psychiatrische behandeling.
Martin Tervoort
Martin Tervoort (10-06-1944), werkte vanaf 1975 als psychiater en psychotherapeut binnen de algemene psychiatrie, klinische psychotherapie en verslavingszorg en sinds 1992 binnen de forensische psychiatrie. Als GGZ directeur behandelzaken gaf hij leiding aan een forensisch psychiatrische kliniek. Als raad/deskundige bij de bijzondere kamer van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, nam hij deel aan de behandeling van beroepskwesties inzake de verlenging of beƫindiging van de TBS maatregel. Hij zat in diverse klachtencommissies van de GGZ en bleef als coach/begeleider van jonge psychiaters betrokken bij de behandelpraktijk. Zijn ervaring ligt zowel op het gebied van behandeling als beleid, alsmede de raakvlakken tussen volksgezondheid en justitie.