Zin zoeken, zin vinden

Levensbeschouwing in verontrustende tijden

  • Cursusnummer: 25V28
  • Vakgebied: Filosofie
  • Locatie: Eindhoven (campus TuE)
  • Seizoen: Voorjaar 2025
  • Dag: Donderdag
  • Tijd: 15.00 - 16.45 uur
  • Cursusdata: 30-jan., 06-feb., 13-feb., 20-feb., 13-mrt., 20-mrt., 27-mrt., 03-apr., 10-apr., 17-apr.
  • Prijs: € 300.00
  • Aantal colleges: 10
  • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen
  • Cursusmateriaal:

    De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

  • Opmerkingen:

    Reservedatum inhaalcollege 8 mei

Zin zoeken, zin vinden

De mens is een zinzoekend wezen. Dat hij zoekt betekent dat die zin niet vanzelfsprekend is, zeker niet in deze verontrustende tijden van oorlogsgeweld en bedreiging van de natuur. Ook religie lijkt aan belang te hebben ingeboet. 

Aan de hand van denkers uit de traditie wordt nagedacht over hoe we ons tot leven en wereld kunnen verhouden. We ontwikkelen een systematisch model van zingeving bestaande uit vijf bronnen waaruit we zinervaringen kunnen putten: zelfontplooiing, intermenselijke relaties van liefde en vriendschap, de ervaring van schoonheid en andere esthetische ervaringen, moraliteit en verantwoordelijkheid, mystieke contemplatie van het bestaans- en zijnsmysterie.
 

We kijken naar existentiële thema’s als dood en eenzaamheid als kanten van het menselijk bestaan waartoe we ons hebben te verhouden. Ook de ervaring van zinloosheid, die vaak als taboe wordt gezien, is belangrijk omdat zij huist in de diepte van ons mens-zijn en uitgehouden moet worden. 

We zullen in deze collegereeks denkers bespreken die ons over dit alles iets te vertellen hebben. Voor de ervaring van zin is geen kant en klaar recept. Wel kunnen we ons ontvankelijker en gevoeliger voor de zinervaring maken. Naast ideeën van de docent zelf, passeren in deze collegereeks denkers uit de filosofische traditie zoals  Aristoteles en de Stoa, Kant, Wittgenstein, Heidegger, Byung Chul Han. Ook worden soms schrijvers, dichters en beeldende kunstenaars bij het betoog betrokken. De collegereeks is bedoeld voor iedereen die behoefte heeft aan beschouwing van het mens-zijn, aan nieuwe ideeën en nieuwe inspiratie.  

 

Opbouw collegereeks.

College 1-2: Wat is zin? De ervaring van zinloosheid. Het vijfdimensionaal ontplooiingsmodel

College 2-3: Zelfontplooiing volgens Aristoteles

College 3-4: Het stoïcisme

College 5: Meditaties over de dood

College 6-7: Eenzaamheid, vriendschap en het goede gesprek

College 7-8: Moraliteit en de transcendentie van de Ander

College 8-9: Schoonheid, verhevenheid, en het ogenblik 

College 9-10: Aardse mystiek: het mysterie van het bestaan

Arnold Ziegelaar

Arnold Ziegelaar studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden en is docent filosofie in het hoger onderwijs. Hij is verbonden aan opleidingen tot geestelijk begeleider bij de Hogeschool InHolland en het OVP. Daarnaast werkt hij voor verschillende HOVO-instellingen en voor de Internationale School voor Wijsbegeerte. Zijn interessegebied is breed en ligt vooral bij levensfilosofie, bewustzijnsfilosofie en godsdienstfilosofie. In 2015 verscheen zijn boek Aardse mystiek en in 2016 Oorspronkelijk bewustzijn bij ISVW uitgevers. 

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Uitstekende docent, didactisch goed onderlegd, prettige contactlegging."
"Het was uitdagend voor de hersenen en een training in denken en begrip en dat was leuk. Een veeleisende docent die de colleges knap heeft opgebouwd."