Bouwen voor cultuur
Theaters, bibliotheken en musea door de eeuwen
- Cursusnummer: 25V05
- Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
- Locatie: Tilburg (Natuurmuseum)
- Seizoen: Voorjaar 2025
- Dag: Dinsdag
- Tijd: 10.45 - 12.30 uur
- Cursusdata: 11-mrt., 18-mrt., 25-mrt., 01-apr., 08-apr., 06-mei
- Prijs: € 210.00
- Aantal colleges: 6
- Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen
- Opmerkingen:
Reservedatum inhaalcollege 13 mei
Bouwen voor cultuur
De nieuwe bibliotheek in Helsinki van ALA (2018), het Kolumbahaus van P. Zumthor in Keulen (2007) en de uitbreiding van Musis Sacrum van Van Dongen-Koschuch in Arnhem (2017) : allemaal spraakmakende gebouwen die muziek, beeldende kunst en intellectuele ontwikkeling een nieuw elan willen geven.
Nu cultuur tegenwoordig steeds meer in de aandacht komt te staan, groeit ook de belangstelling voor gebouwen van culturele instellingen. De behuizing voor boekenverzamelingen, kunstcollecties en podiumkunsten heeft de afgelopen twee decennia een facelift ondergaan. Historische theaters, musea en bibliotheken zijn opgeknapt en gemoderniseerd en in een aantal gevallen wordt het bestaande pand uitgebreid met een nieuwe vleugel. Oude fabriekspanden worden geschikt gemaakt voor een culturele bestemming of er wordt gekozen voor nieuwbouw. Architecten worden hiermee voor een nieuwe uitdaging gesteld.
De laatste jaren zijn een aantal interessante en soms spectaculaire projecten gerealiseerd, die we zouden kunnen scharen onder de noemer cultuurtempel. De architectuur van deze spraakmakende gebouwen kan net zo bekend en aantrekkelijk (of omstreden) zijn als de culturele functie waarvoor ze zijn ontworpen. De markante architectuur leidt zowel binnen als buiten de vakwereld tot hoogoplopende discussies tussen voor- en tegenstanders, budgetten worden soms ruim overschreden en schreeuwende krantenkoppen doen ook een duit in zakje. Kortom: gebouwen waar iedereen wel een mening over heeft.
In deze cursus komen drie typen culturele gebouwen aan de orde: theater- en operagebouwen, musea en bibliotheken. Van elk gebouwentype worden na een beknopt historisch overzicht een aantal spraakmakende voorbeelden uit de moderne en hedendaagse architectuur nader besproken.
Opzet van de cursus:
- Opera en theaters (les 1 en 2)
- Museumgebouwen (les 3 en 4)
- Bibliotheken (les 5 en 6)
Joris van Sleeuwen
Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij HOVO-cursussen, lezingen en kunstreizen.
Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Een levendige docent die je meeneemt in zijn passie voor architectuur, kunst en geschiedenis. Hij vertelt echt een verhaal. De stof die hij als pdf aanbiedt, is een verdieping op wat hij verteld heeft. Heerlijk! Dat is college geven".
"Joris is een bijzonder aimabele, enthousiaste en inspirerende docent. Hij weet de stof op een leuke maar ook deskundige manier te verlevendigen. Een topper!