Menu

J. Robert Oppenheimer

Briljant Fysicus, Charismatisch Leider en Inspirerend Leraar

J. Robert Oppenheimer
 • Cursusnummer: 24N23
 • Vakgebied: Geschiedenis
 • Locatie: Eindhoven
 • Seizoen: Najaar 2024
 • Dag: Maandag
 • Tijd: 10.45 - 12.30 uur
 • Cursusdata: 07-oct , 14-oct , 04-nov , 11-nov , 18-nov , 25-nov , 02-dec , 09-dec
 • Prijs: € 260 8 college's
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen
 • Literatuur:

  Aanbevolen literatuur: Kai Bird en Martin Sherwin, AMERICAN PROMETHEUS, The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer, Vintage Books, Random House, New York, 2005 ISBN -10: 0-375-72626-8 Abrahan Pais, J, ROBERT OPPENHEIMER, A Life, Oxford University Press, 2006, ISBN-10: 0-19-516673-6

 • Opmerkingen:

  reservedatum 16 december

J. Robert Oppenheimer

De cursus beschrijft de levensloop van J. Robert Oppenheimer. Van zijn jeugd, zijn academische loopbaan van lagere school tot zijn promotie in 1927 bij Max Born aan de Georg August Universität in Göttingen. Na zijn promotie volgde een postdoctoraal programma aan o.a. de universiteiten van Cambridge (Engeland), Leiden en Zürich.

Terug in de USA werd hij hoogleraar aan het California Institute of Technology in Pasadena, 18 km noordoost van Los Angeles en aan de California University of Berkeley, oostelijk van de Baai van San Francisco. Oppenheimer introduceerde de Quantummechanica in Amerika, en gaf deze nieuwe tak van de fysica in de jaren dertig van de 19e eeuw een stevig fundament in de USA. Voor die tijd was Europa op dit terrein de leider.

De Tweede Wereldoorlog bracht Oppie, een bijnaam die hij in Leiden had gekregen, naar Los Alamos, waar hij de wetenschappelijk directeur was voor de ontwikkeling en productie van de eerste atoombommen. Zowel als Professor en als directeur van het grote nucleaire laboratorium in New Mexico ontpopte hij zich als een charismatische leider en bekwaam manager.

Na de oorlog werd hij belangrijke adviseur van de politieke en militaire top van de USA en de derde directeur van het befaamde Institute for Advanced Study in Princeton, New Jersey; een functie die hij bekleedde van 1947 tot 1966, een jaar voor zijn dood. Voor zijn studenten en de honderden wetenschappers in Los Alamos was hij een sympathieke, empathische leider. Maar in een andere context maakte hij met zijn scherpe tong en arrogantie vijanden op machtige posities. 
Na de oorlog had hij felle kritiek op de Amerikaanse nucleaire bewapening en de ontwikkeling van de waterstofbom, duizenden malen krachtiger dan de “Los Alamos bommen”, waar de Sovjet-Unie geen toeschouwer bij kon blijven: een ontwikkeling die leidde tot een bewapeningswedloop en de lange “Koude Oorlog”. Oppenheimer werd door zijn vijanden gezien als een veiligheidsrisico en hij werd buiten de invloedsfeer van het nucleaire beleid gemanipuleerd.

Opsomming onderwerpen per college:

College 1: de jeugd van Oppenheimer

College 2: Universitaire vorming en Promotie: 

College 3: Het postdoctorale traject: Cambridge (Engeland), Leiden, Zürich

College 4: Professor Oppenheimer: Caltech en Berkeley, Amerika rijp maken voor Quantummechanica 

College 5: Los Alamos Laboratory en de atoombom

College 6: Nucleair Beleidsadviseur van de Amerikaanse regering en Directeur van het Institute for Advanced Study, Princeton

College 7: Oppenheimer’s val 

College 8: Oppenheimer als wetenschapper: zwarte gaten, kosmische straling, antimaterie

Heinz Wanders

Drs. Heinz Wanders studeerde wis- en natuurkunde en elektronica aan de KMA in Breda. Daarna vervulde hij diverse functies in binnen- en buitenland bij de Koninklijke Luchtmacht. In 1971 behaalde hij in Leiden akte Duits MO-A en van 1972 tot 1977 studeerde hij sociologie in Utrecht en Leiden. Hij verliet de luchtmacht in 1998 en is thans consultant in de wereld van de luchtvaart die hem blijft boeien.

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Ik was aangenaam verrast, over het enthousiasme van de docent. En ook de uitleg over zo een moeilijk onderwerp, was heel prettig".

"Het was een heel moeilijke cursus voor iedereen. Maar Heinz heeft deze moelijk te begrijpen materie goed gedoceerd, petje af voor Heinz".