Leergang kunstgeschiedenis van de Lage Landen 20e eeuw, deel 1
Beeldende Kunst in Nederland en België van 1900 - 1940

- Cursusnummer: 24N05
- Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
- Locatie: Tilburg (Natuurmuseum)
- Seizoen: Najaar 2024
- Dag: Dinsdag
- Tijd: 13.30 - 15.15 uur
- Cursusdata: 24 september, 01 oktober, 08 oktober, 15 oktober, 05 november, 12 november, 19 november, 26 november, 03 december, 10 december
- Prijs: € 300.00
- Aantal colleges: (10 colleges)
- Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen na afloop
- Cursusmateriaal:
De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar
- Opmerkingen:
Reservedatum inhaal college 17 december
Leergang kunstgeschiedenis van de Lage Landen 20e eeuw, deel 1
Beeldende Kunst in Nederland en België van 1900 - 1940
Joris van Sleeuwen neemt u in deze tweedelige leergang mee in de belangrijkste kunststromingen die de 20e eeuw in Nederland en België hebben gedomineerd.
Bij aanvang van de 20e eeuw bevond de schilderkunst in de Lage landen zich in een totaal andere positie dan aan het begin van de 19e eeuw. Het isolement dat 100 jaar tevoren de situatie van de schilderkunst had gekenmerkt, was in de loop van de tijd regelmatig doorbroken en rond 1900 waren verschillende kunstenaars werkzaam die wél een specifieke bijdrage aan de internationale ontwikkelingen leverden. Telkens opnieuw blijken de interessantste ontwikkelingen het resultaat te zijn van contacten met buitenlandse ideeën en vormen, die vervolgens tot eigen varianten werden getransformeerd.
De geschiedenis van geslaagde assimilaties en transformaties van internationale tendensen is evenwel niet het enige verhaal van belang. Een aantal artistieke hoogtepunten in de jaren twintig en dertighadden – op het eerste gezicht althans- weinig van doen met de internationale avant-garde en lijken veeleer aan te sluiten op lang bestaande, plaatselijke tradities, misschien als gevolg van een slingerbeweging waarbij tendensen van elders na een aanvankelijk snelle overname, vervolgens in een nieuw isolement tot iets eigens worden omgesmeed.
Zo is dus in een overzicht van de beeldende kunst in de eerste helft van de 20e eeuw telkens van belang welke kennis over de internationale ontwikkelingen de kunstenaars bereikte en hoe individuele kunstenaars zich juist hiervan weer los wisten te maken. Die relatie is niet per se een van volgzaamheid (bijvoorbeeld: wie schilderde het eerst zoals Picasso?). maar eerder een van eigen verwerking (bijvoorbeeld: wie deed iets eigens met Picasso?). In sommige gevallen gaat het zelfs om afwijzen of een zich afzijdig houden van dominante artistieke bewegingen in het buitenland.
In deze cursus wordt regelmatig ingegaan op de contacten met en de visies op de kunst in het buitenland en bijzondere aandacht besteed aan de kunstenaars die zich het meest onomstreden een eigen plaats in de internationale kunstgeschiedenis verwierven. Voor Nederland is dat Piet Mondriaan, voor België René Magritte.
Opzet van de cursus:
1) Expressionisme: Fauvisme ( Van Dongen, De Vlaminck, Wouters)
Luminisme (Sluijters, Gestel, Mondriaan)
Vlaams expressionisme (Permeke, De Smet, Van den Berghe)
Brussel (Tytgat, Brusselmans)
De Ploeg in Groningen (Wiegers, Werkman)
2) Abstractie:
Futurisme ( Schmalzigaug)
Spiritualiteit ( Lauweriks, Bendien, de Winter, Plasschaert, van Heemskerck)
De Stijl (Mondriaan, Van Doesburg, Van der Leck, Huszar,Domela,
Van Tongerloo, Peeters)
3) Nieuw Realisme:
Neo-Realisme ( Hynckes, Ket, Schumacher, Ch. Toorop)
Magisch Realisme (Willink, Koch)
Surrealisme in België (Magritte, Delvaux) en Nederland (Moesman)
Vrije sculptuur (Rädecker, Wezelaar, Polet)
Bouwbeeldhouwkunst (Zijl, Mendes da Costa, Krop)
Joris van Sleeuwen

Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij HOVO-cursussen, lezingen en kunstreizen.
Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Een levendige docent die je meeneemt in zijn passie voor architectuur, kunst en geschiedenis. Hij vertelt echt een verhaal. De stof die hij als pdf aanbiedt, is een verdieping op wat hij verteld heeft. Heerlijk! Dat is college geven".
"Joris is een bijzonder aimabele, enthousiaste en inspirerende docent. Hij weet de stof op een leuke maar ook deskundige manier te verlevendigen. Een topper!