Hechting: Samen veilig

De emotionele, affectieve en duurzame band tussen ouder en kind

  • Cursusnummer: 24T15
  • Vakgebied: Mens en maatschappij
  • Locatie: Tilburg
  • Seizoen: Themadagen 2024
  • Dag: Dinsdag
  • Tijd: 10.00 - 15.45 uur
  • Cursusdata: 12-nov.
  • Prijs: € 97.50
  • Aantal colleges: incl. koffie/thee, lunch en afsluitend drankje
  • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen
  • Cursusmateriaal:

    Aanbevolen literatuur: Perry, P. (2019). Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet). Uitgeverij Balans. ISBN 9789463820523.

Hechting: Samen veilig

Hoe wij omgaan met onze sociale wereld wordt voor een belangrijk deel beïnvloed door de vroege leerervaringen die wij hebben gehad met onze ouders of verzorgers. Dit wordt hechting genoemd: de duurzame emotionele relatie tussen een kind en de opvoeders. De hechting ontstaat wanneer het kind leert in welke mate de opvoeders betrouwbaar en beschikbaar zijn wanneer het kind troost nodig heeft. Opvoeders kunnen bijvoorbeeld heel attent en sensitief reageren door een verdrietig kind snel te knuffelen en te ondersteunen. Maar ouders kunnen een verdrietig kind ook negeren, of zelfs straffen omdat het huilt. Ook kan een ouder té beschermend zijn, waardoor het kind onvoldoende leert op eigen benen te staan. 

Deze vroege ervaringen met de opvoeders vormt de blauwdruk waarmee wij vervolgens onze sociale relaties vormgeven. De hechtingsstijl die iemand heeft ontwikkeld in de kindertijd komt dus op latere leeftijd tot uiting in hoe iemand omgaat met bijvoorbeeld relaties, conflicten, vriendschappen en kritiek. 

Tijdens deze eendaagse cursus gaan we hechting in detail bekijken. We maken kennis met de verschillende hechtingsstijlen (zoals veilig gehecht, vermijdend gehecht, afhankelijk gehecht), leren welke hechtingservaringen leiden tot een bepaalde hechtingsstijl en leren de symptomen te herkennen van de verschillende hechtingsstijlen. Ook gaan we kijken hoe hechting zich uit in het sociale gedrag van kinderen én volwassenen. 

Na deze cursus begrijpt u beter hoe vroege leerervaringen uw huidige sociale gedrag kunnen verklaren en bent u op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten met betrekking tot hechting. Het biedt inzicht in hoe een kind zijn of haar blauwdruk ontwikkelt om met de sociale wereld om te gaan.

Een cursus waarvan u zou willen dat uw ouders hem ooit hadden gevolgd!

Dagprogramma
09.45 – 10.00 Ontvangst met koffie/thee 
10.00 – 11.00 Blok 1: Hechting: een inleiding
11.00 – 11.15 Koffie/thee-pauze
11.15 – 12.00 Blok 2: Een overzicht van de verschillende hechtingsstijlen
12.00 – 13.00 Lunch  
13.00 – 13.45 Blok 3: Hoe ontstaat hechting?
13.45 – 14.00 Korte pauze
14.00 – 14.45 Blok 4: De consequenties van hechting voor sociaal gedrag
14.45 – 15.00 Koffie/thee-pauze  
15.00 – 15.45 Blok 5: De consequenties van hechting voor sociaal gedrag (vervolg)
15.45 uur Afsluitend drankje
Andreas Wismeijer

Dr. Andreas Wismeijer heeft na zijn afstuderen aan de Universiteit van Tilburg zes jaar aan de Vrije Universiteit van Barcelona gewerkt als docent en onderzoeker. Zijn onderzoek richt zich met name op de persoonlijkheidspsychologie en de relatie tussen het hebben van geheimen en welzijn.

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Uitstekende docent die de stof deskundig, boeiend en met humor uiteenzet."

" Boeiend en leerzaam met een didactisch zeer goede docent."

" De interessante stof, de interactie en de deskundigheid en erg prettige stijl van kennisoverdracht door de docent maken het voor mij een feestje."