Meer dan Grieken en Romeinen
De Graeco-Romeinse cultuur geldt nog altijd als het fundament waarop het Westen gebouwd is. Toch waren Grieken en Romeinen slechts twee spelers in een complex netwerk van talen, religies, volkeren en rijken.
Hoe verhielden die zich in de klassieke Oudheid, en hoe gingen ze met elkaar om? Bestond er racisme in de oudheid? Bestond er ‘oriëntalisme’? Waren de Grieken en Romeinen uniek in de productie van ‘literatuur’? Hoe verhouden zich de Ilias en de Odyssee tot de Bijbel? En tot het Gilgamesj epos? In welk opzicht lijkt de Duizend en een nacht op Ovidius’ Metamorfosen?
Deze cursus laat zien welke rol religie, taal, etniciteit, gender en politiek in diverse culturele identiteiten speelden, en illustreert de processen die er uiteindelijk toe leidden dat leerlingen op onze gymnasia nog altijd Grieks en Latijn leren, en hoe en waarom Christendom en Islam tegenover elkaar kwamen te staan.
We richten ons daarbij op de politieke en religieuze geschiedenis, maar ook op de verschillende artistieke media waarin cultuur tot uitdrukking komt. Zo kijken naar hoe tempels en steden er in de antieke wereld uitzagen, hoe verschillende culturen hun verhalen vertelden, wat ze mooi vonden en waarom, hoe ze communiceerden, en hoe ze handeldreven met elkaar.
Daarbij komen literatuur, architectuur, stadsplanning, en beeldende kunst aan de orde, maar ook filosofie en theologie.
Onderwerpen per college:
College 1.: de verhouding tussen Grieken en Perzen
College 2.: Joden en Babyloniërs
College 3.: Romeinen en Grieken
College 4.: Romeinen en Carthagers
College 5.: het Christendom
College 6.: de late Oudheid en de komst van Islam
College 7.: de bloei van Damascus, Bagdad en Cordoba
College 8.: Sicilië als intercultureel kruispunt tussen 1100 en 1600
College 9.: de ontwikkeling van de verhoudingen in de mediterrane wereld van de kruistochten tot de slag bij Lepanto in 1571