De (re)constructie van het verleden
Feit of verzinsel? Waar gebeurd of niet? Ten aanzien van nieuwsberichten zijn wij tegenwoordig op onze hoede. Maar ook geschiedschrijving kan struikelstenen bevatten! Natuurlijk, popularisering en commercialisering van ‘publieksgeschiedenis’ in musicals, kostuumdrama’s, op internet kunnen zorgen voor simplificatie, ja van verdraaiing van de feiten. Maar ook ‘serieuze’, geschiedschrijving kan nooit een exacte weergave van voorbije feiten zijn, die immers al voorbij zijn, voorgoed ongrijpbaar.
Aan de historicus de taak om het voorbije feit opnieuw in beeld te brengen, liefst met een verklaring over hoe en waarom. Zijn geschiedschrijving is dus geen kopie van de voorbije gebeurtenissen, maar een poging tot reconstructie. Bij die reconstructie doen zich uiteraard wel eens moeilijkheden voor, bijvoorbeeld omdat het over lang vervlogen tijden gaat, of omdat er emotie in het spel is.
Deze cursus geeft inzicht in de problematiek van de historicus en maakt die vervolgens inzichtelijk aan de hand van een aantal verrassende uitwerkingen. Geliefde stereotypen van uiteenlopende aard in de geschiedschrijving worden onderworpen aan een kritische blik. Waar gebeurd of nepgeschiedenis? Een prikkelende zoektocht naar de labyrintische grenzen van onze geschiedschrijving…...
College 1:
-Inleiding.
-De gedoodverfde schurk (in casu koning Richard III van Engeland (1483-1485).
College 2:
-Het oude Griekenland als dé bakermat van onze westerse beschaving.
-Gezellige ‘Bourgondische’ Brabanders (een oeroude volksaard?).
College 3:
-Nederland proper land.
-Amerikaanse spoorwegen en economische groei in de 19e eeuw.
College 4
-Het beeld van China.
-Tot besluit.