Menu

Oosterse wijsheid hier en nu

Wat we kunnen leren van Boeddha, Lao Tse en Sun Tzu

Oosterse wijsheid hier en nu
 • Cursusnummer: 24V24
 • Vakgebied: Filosofie
 • Locatie: Eindhoven
 • Seizoen: Voorjaar 2024
 • Dag: Maandag
 • Tijd: 13.30 - 15.15 uur
 • Cursusdata: 26-feb , 04-mar , 11-mar , 18-mar , 25-mar , 08-apr , 15-apr , 22-apr
 • Prijs: € 260 (8 colleges)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 13 mei

Oosterse wijsheid hier en nu

Een reeks van acht bijeenkomsten waarin we de vraag verkennen hoe je het denken van oosterse filosofen als Lao Tse, Sun Tzu en de Boeddha kunt hanteren in deze wereld en in je eigen leven. We maken dat duidelijk aan de hand van een aantal relevante onderwerpen uit deze tijd en waarschijnlijk ook de nabije toekomst. Steeds verbinden we bij deze issues onze individuele levens met de wereld om ons heen, net zoals de bovenstaande denkers dat vaak deden. 

Vragen die bijvoorbeeld aan de orde komen: Welke andere omgang met ‘de’ natuur is mogelijk dan degene die gebruikelijk is in het Westen, gestoeld op een dominante positie van de mens en een nadruk op controle met behulp van technologie? Bestaat er zoiets als ‘boeddhistische economie’? En wat kunnen we leren van boeddhisten, taoïsten en Sun Tzu’s Winnen zonder strijd over het bereiken van je idealen en de meest integere manier om dat te doen, zonder dat je andere mensen schaadt en je ziel en je geluk verliest?

Deze vragen zullen we beantwoorden aan de hand van zowel klassieke teksten als hedendaagse boeddhisten of taoïsten, zoals Thich Nhat Hanh, Joanna Macy of Tina Turner. Ook is er ruimte voor de eigen ervaringen van de cursisten met oosterse filosofie en met de betreffende thema’s. 

Het is niet nodig om al filosofisch geschoold te zijn, en al helemaal niet om je ‘verlicht’ te weten: zoals de Boeddha al leerde, is het proberen om meer te weten te komen en goede dingen te doen, meer dan genoeg. 

Opsomming onderwerpen per college:

College 1: inleiding, de coronacrisis voorbij. 

College 2: natuurlijk omgaan met ‘de’ natuur. 

College 3: persoonlijke groei of spiritueel narcisme?

College 4: mens & media met een milde blik bekeken.

College 5: boeddhistische economie en netto nationaal geluk. 

College 6: verlichte politiek anno 2024 – een advies aan de premier. 

College 7: papieren tijgers – oorlog & vrede vanuit oosters perspectief. 

College 8: politiek jiu-jitsu, vanuit vijandschap naar gezamenlijke kracht. 

Remko van Broekhoven

Dr. R (Remko) van Broekhoven studeerde journalistiek, en politicologie & bestuurskunde aan de VU. Hij promoveerde in 2016 aan de UU op een politiek-filosofische dissertatie. Hij doceerde aan de HU, UU en Universiteit Leiden; en geeft les bij HOVO Utrecht, Volksuniversiteit Utrecht en The School of Life Amsterdam. Hij publiceerde drie publieks-filosofische boeken: ‘Staat van tederheid’ (2007); ‘Verbeter de wereld, begin om halfelf’ (2011); en ‘De wereld omgekeerd’ (2020). (Foto Fjodor Buis)