Menu

Immunologie

Hoe werkt het afweersysteem?

Immunologie
 • Cursusnummer: 24V23
 • Vakgebied: Natuurwetenschappen
 • Locatie: Eindhoven
 • Seizoen: Voorjaar 2024
 • Dag: Maandag
 • Tijd: 10.30 - 12.15 uur
 • Cursusdata: 04-mar , 11-mar , 18-mar , 25-mar , 08-apr , 15-apr
 • Prijs: € 210 (6 colleges)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar. Aanbevolen: Basic Immunology, Abul K. Abbas Elsevier. ISBN 9780323390828

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 22 april

Immunologie

We worden constant bestookt door ziekmakers. Ons afweersysteem moet zeer agressief op kunnen treden om te voorkomen dat we ziek worden, maar veroorzaakt daardoor soms juist ook ziektes. Welke onderdelen van het afweersysteem zijn er allemaal, en hoe werken deze samen?

In de 6 colleges komt aan de orde:

College 1. Onderdelen van het afweersysteem: Immunologische organen, cellen, eiwitten en signaalstoffen beschermen ons tegen ziekmakers. Deze werken samen in een ingewikkelde choreografie waarbij gemakkelijk iets misgaat, zoals het ontstaan van chronische ontstekingen. Uitgelegd wordt wat de rol is van het beenmerg, de lymfeklieren en de milt, en wat antilichamen, cytokines en microRNA’s zijn.

College 2. Hoe leert het afweersysteem: Het afweersysteem heeft een gedegen opleiding nodig om goed op te kunnen treden tegen ziekmakers maar aandoeningen zoals allergie en auto-immuniteit te vermijden. Wat precies is “self/non-self discrimination”, de “Danger-hypothesis”, en hoe werkt immunotherapie?

College 3. Huidige kennis en wetenschappelijk onderzoek: Wat is de stand van zaken in het onderzoek naar auto-immuniteit, allergieën, (mRNA)vaccins en immunotherapie (CAR-T) voor kankerbestrijding. En wat weten we van de rol van bacteriën en virussen met wie we samenleven.

College 4. Het intracellulaire afweersysteem: In elke cel zit een apart afweersysteem om ons te beschermen tegen virussen. Dit systeem kunnen we gebruiken voor nieuwe vormen van vaccins en gentherapie (CRISPR).

College 5. Afweer en veroudering: Bij steeds meer ouderdomsziektes wordt een rol van het afweersysteem gevonden, bijv. bij diabetes, Alzheimer’s en veroudering. Wat is die rol precies, en hoe moeten we eigenlijk nadenken over veroudering. 

College 6. Stamcellen en herstel: Het afweersysteem moet zeer agressief op kunnen treden maar veroorzaakt daardoor soms veel schade die moet worden gerepareerd. Wat is de rol van het afweersysteem bij herstel na ziekte. Hoe worden stamcellen geactiveerd, en hoe beïnvloeden stamcellen op hun beurt het afweersysteem.

Deze cursus geeft u inzicht in hoe aandoeningen als allergie, diabetes en veroudering ontstaan. Ook wordt uitgelegd hoe we het afweersysteem kunnen manipuleren om vaccins te maken, kanker te bestrijden en DNA aan te passen.

Ruud Licht

Dr. Ruud Licht studeerde Medische Biologie aan de Universiteit van Amsterdam en deed aan verschillende universiteiten onderzoek naar vaccins, auto-immuniteit, stamcellen en tissue-engineering. Momenteel richt hij zich op onderwijs geven en schrijven over wetenschap.
 

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Zeer gedreven en enthousiaste docent"
"Een uitermate deskundige docent die de voor mij nieuwe leerstof goed over weet te brengen".