Menu

De toestand in de wereld (middag)

Het actualiteitencollege van HOVO Brabant

De toestand in de wereld (middag)
 • Cursusnummer: 24V13
 • Vakgebied: Multidisciplinair
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Voorjaar 2024
 • Dag: Donderdag
 • Tijd: 14.00 - 15.45 uur
 • Cursusdata: 01-feb , 08-feb , 29-feb , 07-mar , 14-mar , 21-mar , 28-mar , 04-apr , 11-apr , 18-apr
 • Prijs: € 300 (10 colleges)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar. Voorafgaand aan het college worden digitaal leessuggesties beschikbaar gesteld

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 25 april

De toestand in de wereld (middag)

Velen van u zullen zich de wekelijkse columns van journalist mr. G.B.J. Hiltermann herinneren: De toestand in de wereld. Luisteraars en kijkers van liberaal-conservatieve snit knikten doorgaans instemmend bij het aanhoren van de columns, ter politieke linkerzijde werden de tenen gekromd. De Russen waren de slechteriken, de Amerikanen de redders in nood. In deze traditie – maar wellicht minder ideologisch en gedragen van toon – gaat deze cursus verder. Tien weken lang bespreken en duiden we het (internationale) nieuws. Aan onderwerpen zal geen gebrek zijn!

In het inleidende college (samengesteld door de docent) bespreken we de belangrijkste politieke, sociaaleconomische en technologische trends in de wereld. Is er reden om pessimistisch te zijn (denk aan klimaatopwarming, oorlogsgeweld of de druk op de politieke democratie), of gaat het op hoofdlijnen toch wel de goede kant op (want we leven bijvoorbeeld gemiddeld genomen langer en gezonder, technologie helpt ons problemen op te lossen, enzovoort)? De meningen lopen sterk uiteen en in dit college wordt uiteengezet hoe en waarom.

In de daaropvolgende colleges hebben de cursisten een stem in de keuze van onderwerpen. En geheel in de democratische traditie: de meerderheid beslist wat de daaropvolgende week aan de orde komt. Tijdens elk college verzorgt de docent duiding bij een of twee gekozen onderwerpen, daarna is er ruimte voor vragen en discussie. Ongetwijfeld zal het mogelijk zijn om meerdere nieuwsonderwerpen/gebeurtenissen die om hetzelfde thema draaien, samen te voegen. U vraagt, wij draaien.

Het spreekt haast voor zich dat het vooraf beschikbaar stellen van een syllabus of ander lesmateriaal vanwege het actuele karakter van de cursus nauwelijks mogelijk is. Wel is het natuurlijk raadzaam het (internationale) nieuws extra goed bij te houden. Bovendien zal de docent voorafgaand aan elk college enkele lees- en/of kijktips doorgeven.

Met andere woorden: schrijf in voor een zeer actuele cursus!   

Per week bepaald, afhankelijk van de nieuwsontwikkelingen en de voorkeuren van de cursisten.

Christ Klep

Christ Klep studeerde Oost-Europese en Internationale Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij werkte als universitair docent en als wetenschappelijk medewerker bij het ministerie van Defensie. Sinds enkele jaren is hij met name publicist, gastdocent en commentator. Zijn belangstelling loopt uiteen van internationale betrekkingen tot hedendaagse geschiedenis en van politieke theorie tot militaire historie. 

UIt eerdere evaluaties:

"De opzet van de cursus 'In het nieuws' was een goed idee. En de docent speelde goed op het actuele nieuws in."
"Ik heb er van genoten! Van de expertise van Chris Klep! Heerlijk...echt inhoud, eerlijke kwaliteit."
"Prima docent: deskundig en positieve mindset."