Leergang Sterrenkunde, deel 2
Sterrenkunde of astronomie is de studie van het heelal en de objecten die we daarin tegenkomen. Veelomvattender kan het onderwerp van een cursus eigenlijk niet zijn. De sterrenkunde bestudeert zon en planeten, de sterren en het Melkwegstelsel, andere sterrenstelsels en de verbijsterende diepten van het heelal.
‘Sterren en sterrenstelsels’ is het tweede deel in een tweeluik dat dit hele scala beschrijft. We bespreken de sterren, hun ontstaan uit de interstellaire materie en hun laatste levensfasen als extreem compacte objecten. We bespreken groeperingen van sterren: van dubbelsystemen en kleine sterrenhopen tot enorme samenscholingen als ons Melkwegstelsel en andere sterrenstelsels. En tenslotte kijken we ook naar het heelal als geheel en naar de manier waarop we ons de oorsprong van het heelal voorstellen in een oerknal.
Daarbij wordt natuurlijk een flink beroep gedaan op uw voorstellingsvermogen: we ontkomen niet aan het spreken over en denken in ‘astronomische’ tijdsduren en afstanden.
Sterrenkunde is een exacte wetenschap, maar in de cursus behandelen we ons onderwerp op een algemeen niveau waarin wiskunde en natuurkunde een bescheiden rol spelen. Iedereen met een gezonde dosis nieuwsgierigheid en fantasie zal de colleges goed kunnen volgen.
In de colleges komende de volgende onderwerpen aan de orde:
College 1: De zon als ster, de stap naar de nabije sterren.
College 2: Typen van sterren, de ontwikkeling en dood van een ster
College 3: Planeten bij andere sterren, groepen van sterren
College 4: Ons Melkwegstelsel, andere sterrenstelsels in soorten en maten.
College 5: De verste stelsels in het heelal, klassieke kosmologie.
College 6: Moderne ontwikkelingen in de kosmologie.
Deze cursus maakt onderdeel uit van een tweedelige leergang maar is als losse cursus goed te volgen.