Menu

Leergang Moderne Nederlandse Architectuur, deel 2

Na de tweede Wereldoorlog

Leergang Moderne Nederlandse Architectuur, deel 2
Moderne Architectuur in Nederland
 • Cursusnummer: 24V03
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Voorjaar 2024
 • Dag: Dinsdag
 • Tijd: 10.45 - 12.30 uur
 • Cursusdata: 23-jan , 30-jan , 06-feb , 05-mar , 12-mar , 19-mar , 26-mar , 02-apr , 09-apr , 16-apr
 • Prijs: € 300 (10 colleges)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen
 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 23 april

Leergang Moderne Nederlandse Architectuur, deel 2

Na de tweede wereldoorlog vormde de fysieke wederopbouw van Nederland een grote uitdaging voor architecten en stedenbouwers. Met weinig middelen moesten zij in korte tijd omvangrijke bouwprogramma’s realiseren om de oorlogsschade te herstellen en de woningnood te lenigen. Ontwerpers van drie generaties gaven vorm aan de vroeg-naoorlogse bouwkunst van stad en land. Verrassender, veelkleuriger en verfijnder dan tegenwoordig meestal wordt gedacht. Vooral de ruime toepassing van beeldende kunst in en aan de gebouwen vormt een verrijking van het architectuurbeeld. 

Onder wederopbouw wordt méér verstaan dan alleen het herstel van de verwoeste dorpen en steden. Ook de bestrijding van de woningnood, de stadsuitbreidingsgolf en  het herstel van de economie en industrie komen aan bod, naast thema’s verzorgingsstaat, verzuiling, groeiende mobiliteit, transformatie van het platteland en cultuur, recreatie en vrije tijd. 

In de jaren zestig wordt de dominante positie van het modernistisch denken steeds vaker bekritiseerd door een nieuwe generatie jonge architecten. Structuralisme (A. van Eyck, H. Hertzberger) en rationalisme (W. Quist, C. Weeber) geven de architectuur in Nederland een nieuwe impuls. 

Het einde van de twintigste eeuw is een bloeitijd in de Nederlandse architectuur. Veel architecten maken naam in binnen- en buitenland en de nieuwe architectuur staat internationaal hoog aangeschreven. Bureau’s als OMA, MVRDV, Mecanoo, Eric van Egeraat, Neutelings & Riedijk, UN Studio en Jo Coenen realiseren prestigieuze opdrachten binnen en buiten Nederland. Aan de hand van begrippen als High Tech, Post Modernisme, Deconstructivisme, Interactieve architectuur en duurzaamheid komt de veelzijdigheid van de Nederlandse architectuur rondom het jaar 2000 in beeld.

Opsomming onderwerpen per college:

College 1.: Wederopbouw Stedenbouw

College 2.: Wederopbouw Architectuur

College 3.: Kerkelijke architectuur

College 4.: Structuralisme

College 5.: Jaren 70 en 80

College 6.: High Tech

College 7.: Postmodernisme

College 8.: Deconstructivisme

College 9.: Interactieve architectuur

Joris van Sleeuwen

Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij HOVO-cursussen, lezingen en kunstreizen.

Uit eerdere evaluaties over deze docent:

"Een levendige docent die je meeneemt in zijn passie voor architectuur, kunst en geschiedenis. Hij vertelt echt een verhaal. De stof die hij als pdf aanbiedt, is een verdieping op wat hij verteld heeft. Heerlijk! Dat is college geven".

"Joris is een bijzonder aimabele, enthousiaste en inspirerende docent. Hij weet de stof op een leuke maar ook deskundige manier te verlevendigen. Een topper!