Voedselgewassen: vroeger, nu en in de toekomst
Ruim 380.000 soorten planten zijn er inmiddels beschreven en voor het eind van deze eeuw zal onderzoek in met name tropische regen- en moessonwouden dit aantal nog verder opschroeven.
En toch zijn er maar 20 plantensoorten die in 90 % van onze voedselbehoefte voorzien. En die behoren ook nog eens tot maar drie families (grassen, aardappelachtigen en vlinderbloemigen (erwten etc.). Hoe is dit te verklaren? Waar komen de huidige voedselgewassen vandaan? Welke zijn er verdwenen in de nevelen der tijd? En hoe staat het met al die wondergranen en superknollen waar de populaire pers ronkend over schrijft? Kunnen deze een eventuele voedselcrisis ondervangen?
In deze studiedag neemt bioloog Kees Boele u mee vanaf het hooggebergte in Nieuw-Guinea tot aan de banaan in uw hand, van uw tarwebrood terug tot aan de oevers van de Eufraat.
De vijf collegeblokken combineren vakgebieden uit de botanie, etnografie en culturele antropologie, archeologie en geschiedenis. Een multidisciplinaire aanpak zoals u vaker tegenkomt in de colleges van deze docent.
Dagprogramma | |
09.45 – 10.00 | Ontvangst met koffie/thee |
10.00 – 11.00 | Blok 1: Oorsprong voedselgewassen |
11.00 – 11.15 | Koffie/thee-pauze |
11.15 – 12.00 | Blok 2: Voedselgewassen door de eeuwen heen 1 |
12.00 – 13.00 | Lunch |
13.00 – 13.45 | Blok 3: Voedselgewassen door de eeuwen heen 2 |
13.45 – 14.00 | Korte pauze |
14.00 – 14.45 | Blok 4: Voedselgewassen voor morgen 1 |
14.45 – 15.00 | Koffie/thee-pauze |
15.00 – 15.45 | Blok 5: Voedselgewassen voor morgen 2 |
15.45 uur | Afsluitend drankje |