Menu

Frans Hals, zijn tijd ver vooruit

Tentoonstelling Rijksmuseum Amsterdam

Frans Hals, zijn tijd ver vooruit
 • Cursusnummer: 24T04
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Themadagen 2024
 • Dag: Donderdag
 • Tijd: 10.00 - 15.45 uur
 • Cursusdata: 21-mar
 • Prijs: € 97.50 inclusief koffie/thee, lunch en afsluitend drankje
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

 • Opmerkingen:

  (Afbeelding Luitspeler, Frans Hals Louvre)

Frans Hals, zijn tijd ver vooruit

Met ongeveer vijftig werken verzameld uit musea en privécollecties van over de hele wereld wordt voor het eerst het oeuvre van Frans Hals nauwkeurig onder de aandacht gebracht. De tentoonstelling van 16 februari tot en met 8 juni 2024 in het Amsterdamse Rijksmuseum demonstreert waarom Hals een van de voornaamste exponenten is van onze Gouden Eeuw - naast Rembrandt en Vermeer. 

Geboren in Antwerpen groeide hij op in Haarlem, waar hij een groot deel van zijn leven werkzaam was. Vooral als portretschilder kreeg hij al snel een grote reputatie. Door zijn uitzonderlijk expressieve schildering met losse, schijnbaar ongedwongen penseelstreken gaf hij zijn figuren een ongekende vitaliteit. Deze virtuositeit past hij ook toe in zijn genretaferelen waarbij hij de eerste was die kinderen als levensgrote halffiguren afbeeldde.

Frans Hals liet zich niet veel gelegen liggen aan conventies. Ongekend in zijn tijd was de brede lach op het gezicht van menig geportretteerde, daarmee doorbrak hij het stereotype functionele portret. Zijn levendige en karaktervolle panelen verbazen ook nu nog menig bezoeker, want de afgebeelde personen ogen uiterst levensecht - enkel kledij verraadt een zeventiende-eeuws ontstaan. 

De tentoonstelling biedt inzicht in de ontwikkeling van Frans Hals, vanaf zijn vroegste carrière. Portretten zijn chronologisch geordend met daarnaast aandacht voor zijn genreschilderijen en groepsportretten.

De cursus gaat nader in stijlontwikkeling en techniek, maar behandelt natuurlijk ook het leven van Frans Hals en zijn veelal Haarlemse opdrachtgevers.

Dagprogramma
09.45 – 10.00 Ontvangst met koffie/thee 
10.00 – 11.00 Blok 1: Introductie Frans Hals
11.00 – 11.15 Koffie/thee-pauze
11.15 – 12.00 Blok 2: Ontwikkeling in portretten
12.00 – 13.00 Lunch  
13.00 – 13.45 Blok 3: Genre schilderkunst
13.45 – 14.00 Korte pauze
14.00 – 14.45 Blok 4: Groepsportretten
14.45 – 15.00 Koffie/thee-pauze  
15.00 – 15.45 Blok 5: Frans Hals: van vroeg naar laat
15.45 uur Afsluitend drankje
Thea Willemsen

Drs. Thea Willemsen studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisatie laatmiddeleeuwse schilderkunst. Ze geeft al jaren cursussen en lezingen, onder andere bij diverse HOVO-instellingen. Daarnaast organiseert zij excursies.

Uit eerdere evaluaties:
"Zeer informatief met een uitstekende presentatie"

"Een uitstekende docente , een interessante dag!!"