Menu

Persoonlijke Portretten

Biografisch creatief schrijven

Persoonlijke Portretten
 • Cursusnummer: 23N08
 • Vakgebied: Taal en letteren
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Najaar 2023
 • Dag: Woensdag
 • Tijd: 11.15 - 13.00 uur
 • Cursusdata: 01-nov , 08-nov , 15-nov , 22-nov , 29-nov , 06-dec
 • Prijs: € 250 (6 bijeenkomsten)
 • Werkvorm: Schrijfopdrachten met korte uitleg
 • Opmerkingen:

  Reservedatum 13 december. Alle cursisten krijgen de mogelijkheid tijdens de cursus één geschreven tekst toe te sturen naar de docent voor persoonlijke en nauwgezette feedback op zijn of haar tekst.

Persoonlijke Portretten

In deze cursus Persoonlijke portretten gaat u aan de slag met eigen terugblikken naar vroeger. In de vrije vorm van het schrijven ontdekt u welke beelden en verhalen terugkomen en in het nu op papier belanden. 

Aan de hand van diverse opdrachten duikt u in de verschillende tijden van uw leven. Door middel van verschillende korte schrijfopdrachten ontstaat er een stroom aan materiaal over uzelf. Zit er een rode draad in? Welke portretten komen naar boven? En welke vragen zou u ze willen stellen? Zo ontstaat er een gesprek met uw eigen leven, om tot eigen reflecties, inzichten en verlangens te komen. Door terug te kijken en vervolgens vooruit. Want wat vertellen uw opgeschreven woorden? Welk verlangen spreekt daarin uit om vast te houden voor de aankomende tijd? 

We werken met verschillende korte schrijfopdrachten die zorgen voor materiaal zonder dat hier direct de criticus bij naar voren komt. Diverse verschillende persoonlijke schrijfopdrachten, waarin u ontdekt wat uw vorm is in het schrijven. Wellicht vanuit een herinnering, een bestaande zin of een beeld?
Elke week heeft de les een ander thema zo komt de kindertijd, puberteit, belangrijke personen uit uw leven, eigen dromen en verlangens uit verschillende fases uit uw leven voorbij. 

U werkt binnen deze cursus toe vanuit het geschreven materiaal naar een uiteindelijke tekst waar u feedback op hebt gekregen. In de cursus besteden we naast de diverse opdrachten ruimte aan de proza basisrichtlijnen. Hoe zorgt u ervoor dat u een lezer vasthoudt in uw eigen geschreven verhaal? U leert deze basis richtlijnen van het proza toe te passen tot uw eigen verhalen, ontdekt wat uw vorm in het biografisch creatief schrijven is en u ontwikkelt een enorme stroom aan geschreven materiaal. 

Alle cursisten krijgen de mogelijkheid tijdens de cursus één geschreven tekst toe te sturen naar de docent voor persoonlijke en nauwgezette feedback op zijn of haar tekst.

College 1: Verkennende schrijfoefeningen
College 2: Portret vanuit de puberteit

College 3: Portret vanuit de jeugd
College 4: Postkaarten portret
College 5: Feedback ontvangen
College 6: Afsluitende les

Lasse van Strien

Lasse van Strien is afgestudeerd als schrijver aan de opleiding Creative Writing, ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten, met een eigen novelle. 

Sindsdien werkt ze vanuit haar eigen bedrijf als coach, trainer en docent creatief schrijven bij onder andere: School der Poëzie, Volksuniversiteit Utrecht, HOVO Utrecht, Future Me, Editio en de Vrije Academie. 

Elke dag is ze bezig met de woorden om haar heen. De beelden die blijven hangen, de gevoelens, de gedachtes die langskomen op papier te krijgen. Ze werkt graag met mensen om hen het bijzondere gevoel van creatief schrijven te laten ervaren. Ze hecht waarde aan de vraag: wat zijn jouw woorden, wat zien jouw ogen wat een ander misschien niet ziet?