Menu

Geheimen

De psychologie van wat we niet vertellen

Geheimen
 • Cursusnummer: 23Z07
 • Vakgebied: Mens en maatschappij
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Zomer 2023
 • Dag: Donderdag
 • Tijd: 10.00 - 15.45 uur
 • Cursusdata: 06-jul
 • Prijs: € 97.50 inclusief koffie/thee, lunch en afsluitend drankje
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar. A. Wismeijer. Het geheimenprotocol. 2023. Te bestellen via www.andreaswismeijer.nl. €18,95 excl. verzendkosten.

Geheimen

Iedereen heeft geheimen, al verschillen we in het soort geheimen en hoeveel geheimen we hebben en vooral: in wat ze voor ons betekenen. Tijdens deze zomeracademie staan geheimen centraal. Wie hebben er geheimen, wat houden we geheim en welke technieken gebruiken we om iets geheim te houden? 

Nadat we deze basisbeginselen van geheimhouding hebben besproken gaan we vervolgens de diepte in door te kijken waarom we eigenlijk geheimen hebben. Het antwoord op deze vraag geeft ons een zeer verhelderend inkijkje in de menselijke natuur, en dan vooral met betrekking tot de sociale relaties die wij aangaan. Hoe beter de kwaliteit van een relatie en hoe veiliger iemand zich voelt, hoe minder noodzakelijk het wordt om persoonlijke informatie geheim te houden. De ervaren veiligheid van een relatie kan dus gemeten worden aan de hand van het aantal onderwerpen dat taboe zijn om over te spreken.

Tenslotte richten we de focus op de consequenties van het hebben van geheimen. Welk effect heeft het hebben van geheimen op ons zelfbeeld, onze relaties, ons psychisch en fysiek welzijn? 
Is, zoals vaak wordt verondersteld, openheid en transparantie echt de beste oplossing voor ons welzijn of kunnen geheimen ook een positief effect hebben?

Kortom, een propvolle cursus over alles waar we niet over praten, had u ooit gedacht dat dat mogelijk zou zijn? Na afloop van de cursus zullen geheimen geen geheimen meer voor u hebben!

Dagprogramma dag 1
09.45 – 10.00 Ontvangst met koffie/thee 
10.00 – 11.00 Blok 1: Geheimen: wat zijn het (niet)?
11.00 – 11.15 Koffie/thee-pauze
11.15 – 12.00 Blok 2: Waarom hebben we geheimen?
12.00 – 13.00 Lunch 
13.00 – 13.45 Blok 3: Waarom hebben we geheimen? (vervolg)
13.45 – 14.00 Korte pauze
14.00 – 14.45 Blok 4: De effecten van geheimen op welzijn en psychologisch functioneren
14.45 – 15.00 Koffie/thee-pauze 
15.00 – 15.45 Blok 5: Openheid en transparantie of juist geheimhouding? 
15.45 Afsluitend drankje
Andreas Wismeijer

Dr. Andreas Wismeijer heeft na zijn afstuderen aan de Universiteit van Tilburg zes jaar aan de Vrije Universiteit van Barcelona gewerkt als docent en onderzoeker. Zijn onderzoek richt zich met name op de persoonlijkheidspsychologie en de relatie tussen het hebben van geheimen en welzijn.

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Uitstekende docent die de stof deskundig, boeiend en met humor uiteenzet."

" Boeiend en leerzaam met een didactisch zeer goede docent."

" De interessante stof, de interactie en de deskundigheid en erg prettige stijl van kennisoverdracht door de docent maken het voor mij een feestje."