Menu

De geschiedenis van de jazz

De geschiedenis van de jazz
  • Cursusnummer: 23T12
  • Vakgebied: Muziek(geschiedenis)
  • Locatie: Tilburg
  • Seizoen: Themadagen 2023
  • Dag: Dinsdag
  • Tijd: 10.00 - 15.45 uur
  • Cursusdata: 21-nov
  • Prijs: € 97.50 'inclusief koffie/thee, lunch en afsluitend drankje
  • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie

De geschiedenis van de jazz

Waarom ontstond jazzmuziek in New Orleans? Waarom gelden Louis Armstrong en Miles Davis als grensverleggers? Wordt er in Europa ook originele jazz gespeeld? 

Tijdens de cursus ‘De geschiedenis van de jazz’ gaan we in een overzichtelijke en toegankelijke vogelvlucht door 125 jaar jazzgeschiedenis. Belangrijke jazzstromingen en sleutelfiguren komen aan bod waarbij ook wordt gekeken naar het maatschappelijke klimaat waarin deze typisch (Afro-)Amerikaanse muziek ontstond. 

Niet alleen kijken we naar het verleden, we zien tevens hoe bepaalde historische ontwikkelingen terug zijn te horen in de jazz van nu. Muzikanten, bands en muzikale stromingen worden geïllustreerd aan de hand van audio- en videovoorbeelden. Door de samensmelting van verschillende muziekstijlen rond 1900 in New Orleans ontstond de muziek die gaandeweg de naam jazz kreeg. We bespreken de ontstaansgeschiedenis en zien vervolgens hoe jazz in een mum van tijd de Verenigde Staten en Europa veroverde. 

Aan de hand van luistervoorbeelden wordt duidelijk hoe jazz in de jaren veertig van populaire dansmuziek werd getransformeerd tot kunstmuziek voor een kleinere groep liefhebbers. In de jaren vijftig raakt het jazzlandschap versplinterd. Onder meer Thelonious Monk, John Coltrane en Dave Brubeck komen dan aan bod. De jazzrock in de jaren zeventig bereikt een nieuw publiek, terwijl de jaren tachtig zich vooral kenmerken door debatten over de vraag wat wel of geen jazz zou zijn. In het hedendaagse jazzlandschap zien we tenslotte dat jazz is uitgegroeid tot muziek die over de hele wereld wordt gespeeld en waar de combinatie van de Amerikaanse muziekvorm met regionale stijlen zorgt voor tal van nieuwe ontwikkelingen. 

Deze cursus geeft u inzicht in het ontstaan van de jazz en in de belangrijkste sleutelfiguren uit de jazz. De docent geeft u een methodiek om jazzstromingen te herkennen in een historische context te plaatsen. Na deze cursus bent u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in de jazz en de wijze waarop deze ontwikkelingen zijn geworteld in het muzikale verleden.

Dagprogramma
Blok 1: Het ontstaan van de jazz en de roaring twenties

Blok 2: Jazz als populaire muziek: Swing Era

Blok 3: Jazz als kunstvorm: de versnippering in de jaren vijftig

Blok 4: Jazz als onderwerp van discussies: van 1960 – 2000

Blok 5: Jazz in het heden

Koen Graat

Koen Graat is docent Jazz History & Research aan de Fontys Academy of Performing Arts in Tilburg. Hij schrijft achtergrondverhalen voor het tijdschrift Jazzism. Daarnaast is hij als concertprogrammeur verbonden aan de muziekpodia Paradox en de Verkadefabriek, en de festivals November Music en Jazz in Duketown.