Menu

Persoonlijkheidspsychologie

Ik ben, ik ben, wie jij niet bent

Persoonlijkheidspsychologie
 • Cursusnummer: 23T07
 • Vakgebied: Mens en maatschappij
 • Locatie: Nijmegen
 • Seizoen: Themadagen 2023
 • Dag: Woensdag
 • Tijd: 10.00 - 15.45 uur
 • Cursusdata: 12-apr
 • Prijs: € 97.50 1 dag inclusief koffie/thee, lunch en afsluitend drankje
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar

Persoonlijkheidspsychologie

De persoonlijkheidspsychologie probeert een antwoord te geven op hoe mensen omgaan met de wereld om hen heen. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen, individuele manier. Maar tegelijkertijd zijn er ook veel overeenkomsten tussen mensen. Zo kennen wij allemaal wel een verlegen persoon, een extravert of sensatiezoeker. 

De persoonlijkheidspsychologie bestudeert hoe mensen van elkaar kunnen verschillen of op elkaar kunnen lijken. Daarnaast bestudeert het de vraag wat persoonlijkheid precies is, hoe het ontstaat en wat de functie is van persoonlijkheid. Dat wil zeggen, individuele verschillen en het intra-persoonlijk functioneren staan centraal binnen de persoonlijkheidspsychologie.

Tijdens deze themadag komen de belangrijkste theorieën en inzichten met betrekking tot de persoonlijkheid aan bod: wat is persoonlijkheid, hoe wordt het gevormd, welke persoonlijkheden zijn er, hoe is persoonlijkheid gerelateerd aan zaken als gezondheid en psychisch welzijn en is onze persoonlijkheid te veranderen?

De themadag heeft tot doel de cursist de belangrijkste inzichten uit de persoonlijkheidspsychologie eigen te laten maken, en opnieuw kritisch na te laten denken over wie hij/zij werkelijk is, wat de factoren zijn geweest die de eigen persoonlijkheid kunnen hebben beïnvloed en de rol die de persoonlijkheid heeft gespeeld in het leven. 

 

Dagprogramma:

Blok 1: Persoonlijkheid: een inleiding

Blok 2: zo veel mensen, zo veel persoonlijkheden? 

Blok 3: zo veel mensen, zo veel persoonlijkheden? (vervolg)

Blok 4: nature of nurture?

Blok 5: consequenties van persoonlijkheid in het dagelijks leven

Andreas Wismeijer

Dr. Andreas Wismeijer heeft na zijn afstuderen aan de Universiteit van Tilburg zes jaar aan de Vrije Universiteit van Barcelona gewerkt als docent en onderzoeker. Zijn onderzoek richt zich met name op de persoonlijkheidspsychologie en de relatie tussen het hebben van geheimen en welzijn.

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Uitstekende docent die de stof deskundig, boeiend en met humor uiteenzet."

" Boeiend en leerzaam met een didactisch zeer goede docent."

" De interessante stof, de interactie en de deskundigheid en erg prettige stijl van kennisoverdracht door de docent maken het voor mij een feestje."