Menu

Gezondheidspsychologie

Lichaam en geest: twee handen op een buik

Gezondheidspsychologie
 • Cursusnummer: 23W05
 • Vakgebied: Mens en maatschappij
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Winter 2023
 • Dag: Maandag
 • Tijd: 10.00 - 15.45 uur
 • Cursusdata: 16-jan
 • Prijs: € 97.50
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

Gezondheidspsychologie

De relatie tussen lichaam en geest wordt veel besproken maar slecht begrepen. De wens om invloed te kunnen uitoefenen op onze lichamelijke gezondheid door middel van psychische wilskracht leidt tot de populariteit van trainingen zoals als die van 'Iceman' Wim Hof of van mindfulness en meditatie. Is er bewijs dat we met onze psychologische toestand onze lichamelijke toestand, en omgekeerd, kunnen beïnvloeden? Deze vraag staat centraal tijdens deze cursus.

Het bio-psycho-sociaal model gaat uit van een interactie tussen de psyche van de mens, de sociale omgeving en het functioneren van het lichaam. Zo blijkt dat niet alleen lichaamsprocessen een invloed op de psychische gesteldheid van de mens hebben maar ook omgekeerd: uw psychische toestand en gedrag kan lichamelijke ziekte veroorzaken of verergeren. Zo blijkt stress te leiden tot een verhoogde kans op infecties en vatbaarheid voor virussen en resulteren psychologische interventies in sommige gevallen in een aantoonbare verbetering van lichamelijke functies. Hoe zit deze wisselwerking in elkaar? Het veld van de gezondheidspsychologie richt zich op de bestudering van dit snijvlak van lichaam en geest met behulp van een open geest en wetenschappelijke methoden.

De cursus bespreekt het biopsychosociaal model, de psychologie van pijn, de feiten en fabels van het placebo-effect en hoe het komt dat sommige mensen medisch onverklaarbare lichamelijke klachten hebben. 

Programma

Dagprogramma dag 1
09.45 – 10.00 Ontvangst met koffie/thee 
10.00 – 11.00 Blok 1: biopsychosociaal model
11.00 – 11.15 Koffie/thee-pauze
11.15 – 12.00 Blok 2: biopsychosociaal model (vervolg)
12.00 – 13.00 Lunch 
13.00 – 13.45 Blok 3: psychologie van pijn
13.45 – 14.00 Korte pauze
14.00 – 14.45 Blok 4: placebo: feiten en fabels
14.45 – 15.00 Koffie/thee-pauze 
15.00 – 15.45 Blok 5: medisch onverklaarbare lichamelijke klachten
15.45 uur Afslulitend drankje

 

Andreas Wismeijer

Dr. Andreas Wismeijer heeft na zijn afstuderen aan de Universiteit van Tilburg zes jaar aan de Vrije Universiteit van Barcelona gewerkt als docent en onderzoeker. Zijn onderzoek richt zich met name op de persoonlijkheidspsychologie en de relatie tussen het hebben van geheimen en welzijn.

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Uitstekende docent die de stof deskundig, boeiend en met humor uiteenzet."

" Boeiend en leerzaam met een didactisch zeer goede docent."

" De interessante stof, de interactie en de deskundigheid en erg prettige stijl van kennisoverdracht door de docent maken het voor mij een feestje."