Menu

De sociale mens

Van ik naar wij

De sociale mens
Psychologie
 • Cursusnummer: 23V14
 • Vakgebied: Mens en maatschappij
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Voorjaar 2023
 • Dag: Vrijdag
 • Tijd: 13.00 - 14.45 uur
 • Cursusdata: 03-feb , 10-feb , 03-mar , 10-mar , 17-mar , 24-mar , 31-mar , 14-apr , 21-apr , 28-apr
 • Prijs: € 300 10 colleges
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 5 mei. Deze cursus maakt onderdeel uit van een leergang maar kan ook prima afzonderlijk worden gevolgd.

De sociale mens

Tijdens deze cursus zullen we leren dat een groot deel van ons gedrag een sociale oorsprong heeft, zelfs wanneer we dat niet direct zien.

De manier waarop wij naar onze sociale omgeving kijken wordt onder andere gevormd door onze vroege ervaringen met onze ouders of verzorgers. Die psychologische hechting beïnvloedt in grote mate het soort relaties dat wij aan gaan, hoe stabiel die zijn en hoe wij omgaan met liefde en afwijzing. We gaan zien wat hechting is, hoe hechting bij kinderen plaatsvindt, en hoe stabiel een hechtingsstijl is over een mensenleven heen.

Ook zullen communicatiestijlen aan bod komen. Hoe praten wij eigenlijk met elkaar? Kunt u goed inschatten hoe uw gesprekspartner het gesprek met u heeft ervaren? Waarom mijden we vreemden aan te spreken om de weg te vragen? Wat doet de intocht van allerlei digitale snufjes en sociale media met ons gevoel van sociale nabijheid? Waar we vroeger brieven aan elkaar schreven sturen we nu via de telefoon een appje of foto door, zorgt dit voor meer nabijheid?

Tenslotte ontdekken we waarom de ander zo’n grote rol speelt in ons eigen leven. De mensen waar we door omringd worden vormen en beïnvloeden ons op bijna alle facetten van gedrag en psychologisch functioneren. Sociale steun ontvangen maakt moeilijke situaties gemakkelijker te dragen, terwijl eenzaamheid dagelijkse uitdagingen tot onoverwinnelijke hindernissen doet lijken. We worden blij van aandacht en steun krijgen van anderen maakt ons gelukkiger. Zo blijkt sociale steun zich te uiten op gedrags-, emotioneel en zelfs op neuraal niveau. Wat zegt dit over ons? 

Kortom, een cursus vol verbinding waarin veel psychologische onderwerpen naadloos samenkomen. Ik is voortaan meervoud!

Opsomming onderwerpen per college:

College 1: gedrag en mens

College 2: evolutie en sociaal gedrag (1)

College 3: evolutie en sociaal gedrag (2) 

College 4: sociale drijfveren van gedrag (1)

College 5: sociale drijfveren van gedrag (2)

College 6: sociale thermoregulatie (1)

College 7: sociale thermoregulatie (2)

College 8: psychologie van sociale interactie (1)

College 9: psychologie van sociale interactie (2)

College 10: geheimen: sociaal-psychologisch beveiligingsmechanisme

Andreas Wismeijer

Dr. Andreas Wismeijer heeft na zijn afstuderen aan de Universiteit van Tilburg zes jaar aan de Vrije Universiteit van Barcelona gewerkt als docent en onderzoeker. Zijn onderzoek richt zich met name op de persoonlijkheidspsychologie en de relatie tussen het hebben van geheimen en welzijn.

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Uitstekende docent die de stof deskundig, boeiend en met humor uiteenzet."

" Boeiend en leerzaam met een didactisch zeer goede docent."

" De interessante stof, de interactie en de deskundigheid en erg prettige stijl van kennisoverdracht door de docent maken het voor mij een feestje."