Menu

Beerze, landschap en ecologie

Veldbiologische introductie inclusief wanderexcursie

Beerze, landschap en ecologie
 • Cursusnummer: 22Z06
 • Vakgebied: Natuurwetenschappen
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Zomer 2022
 • Dag: Donderdag
 • Inschrijven voor:
  16 Jun 2022
 • Tijd: 10.00 - 15.45 uur
 • Cursusdata: 23-jun
 • Prijs: € 97.50 1 dag inclusief koffie/thee, lunch, excursie (vervoer op eigen gelegenheid)
 • Werkvorm: Colleges met mogelijkheid tot stellen vragen/discussie + wandelexcursies
 • Literatuur:

  Aanbevolen: Natuurgebieden in Noord-Brabant (Pictures Publishers, ISBN 978-94-92576-03-3), hoofdstuk 12, Beken in Noord-Brabant

Beerze, landschap en ecologie

Nog maar dertig jaar geleden was er niet meer dan 10 % van de Brabantse beken in een nog min of meer natuurlijke staat. Gelukkig kwam men daarna door behoefte aan het opvangen van regenwater tot inkeer en is er in dertig jaar veel hersteld. Brabantse beken behoren bij het zandlandschap. 
Nooit ontspringend uit een bron maar altijd uit één of meerdere natte kommen in het Kempens plateau of hoogveengebieden. Zo komt de Beerze uit een gebied ten zuiden van de Cartierheide waar het over oud Maasgrint stroomt. Noordelijker vlecht de beek zich een weg tussen dekzandruggen om uiteindelijk uit te monden in de Essche Stroom die weer aantakt op de Dieze en uiteindelijk de Maas. 

In deze themadag bestaat het ochtendgedeelte uit twee colleges gericht op geologie, geomorfologie, cultuurhistorie, beheer en uiteraard de unieke en veelzijdige natuur. Daarbij wordt zowel stil gestaan bij het onderwaterspectrum als bij de uitgestrekte overstromingsgebieden noord van Spoordonk. 

In de middag maken we een wandeling van ongeveer zes kilometer langs de Beerze als weidebeek bij Spoordonk en de moeraslandbeek grenzend aan de Kampina. Het derde kenmerkende type beek, de broekbosbeek, ligt zuidelijker maar er zijn op de route van de excursie nog wel enkele fragmenten te zien. Tijdens de wandeling wordt zowel gekeken naar landschap als flora en fauna. Speciale aandacht zal gegeven worden aan planten en libellen en vooral aan indicator soorten uit deze groepen.

Cursisten moeten een afstand van vijf tot zes kilometer kunnen lopen en waterdicht schoeisel meenemen. Loep en verrekijker zijn aanbevolen maar niet verplicht.

Afbeelding @natuurpresentaties 

Dagprogramma dag 1
09.45 – 10.00 Ontvangst met koffie/thee 
10.00 – 11.00 Blok 1: Brabantse beken, geologie, geomorfologie, de Beerze, cultuurhistorie en beheer
11.00 – 11.15 Koffie/thee-pauze
11.15 – 12.00 Blok 2: De Beerze, biologie
12.00 – 13.00 Lunch 
13.00 – 13.30 Verplaatsing naar De Watermolen, Spoordonk 
13.45 – 15.45 Excursie
Kees Boele

Drs. Kees Boele is bioloog en afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een carrière in o.a. botanische tuinen is hij nu al jaren docent voor o.a. verschillende seniorenacademies en actief als natuurpresentator en schrijver vanuit zijn bedrijf Natuurpresentaties.

Uit eerdere cursusevaluaties:

'Hele fijne cursus (het weer zat ook mee), uitstekende cursusleider met veel kennis en goede gerichtheid op de deelnemer, goede keuzes voor bestemmingen in het buitengebied (bereikbaar, soortenrijk), cursus is een cadeautje voor jezelf.'

'Uitstekende cursus, erin houden! Cursusleider ook, hij is heel goed.'