Menu

Filosofie in één dag (Nijmegen)

Een reis door de geschiedenis van verwondering

Filosofie in één dag (Nijmegen)
 • Cursusnummer: 22Z01
 • Vakgebied: Kunst en filosofie
 • Locatie: Nijmegen
 • Seizoen: Zomer 2022
 • Dag: Woensdag
 • Inschrijven voor:
  15 Jun 2022
 • Tijd: 10.00 -15.45 uur
 • Cursusdata: 22-jun
 • Prijs: € 97.50 1 dag inclusief koffie/thee en lunch
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

Filosofie in één dag (Nijmegen)

Filosoferen kan altijd: je kunt er je leven mee vullen. Maar kennismaken met filosofie kan nu in één dag. En dat is minder raar dan het klinkt. Want eigenlijk zijn alle filosofen uit de geschiedenis gedreven door hetzelfde gevoel: verwondering. En allemaal gingen ze op zoek naar houvast. Kennis. Wetenschap. Iets, zeiden de eerste Grieken, dat niet verandert. 

Bij deze cursus ‘filosofie in één dag’ staan we stil bij verschillende filosofen maar vooral bij wat hen motiveerde. We zien oude Grieken als Socrates, Plato en Aristoteles voorbijkomen, maar we staan ook stil bij wat middeleeuwse denkers motiveerde: Thomas van Aquino en Al-Ghazali. We sluiten de dag af met denkers uit de recente geschiedenis: Descartes, Heidegger en Nietzsche. Om natuurlijk te eindigen bij onszelf. Waar verwonderen wij ons over? En hoe zoeken wij naar kennis?

Deze studiedag maakt u kennis met 8 belangrijke filosofen uit de geschiedenis. U krijgt een overzicht van verschillende tijdsvakken uit de geschiedenis en er wordt verteld hoe verschillende fasen van de geschiedenis op elkaar volgden. Verschillende filosofen komen aan het woord over de vraag naar wat kennis is. Zowel het christelijk als islamitisch filosofisch denken wordt bekeken en we staan stil bij wat ervoor zorgde dat de Verlichting ontstond. Na deze cursus weet u welke periode in de filosofie uw interesse heeft en weet u welke filosoof u mogelijk verder zou willen onderzoeken

Na afloop van deze cursus stapt u anders op de fiets naar huis. U heeft kennisgemaakt met wat u ‘ideeëngeschiedenis’ kunt noemen: hoe mensen de geschiedenis door hebben gedacht. En dat helpt niet alleen om jezelf beter te begrijpen, maar het helpt ook om meer begrip te krijgen voor andere tijden, waarin mensen anders dachten én het kon je nog weleens helpen om de vele vreemde mensen die we vandaag de dag om ons heen hebben iets beter te begrijpen.

Dagprogramma 
09.45 – 10.00 Ontvangst met koffie/thee 
10.00 – 11.00 Blok 1: Introductie + Griekse Oudheid: Socrates
11.00 – 11.15 Koffie/thee-pauze
11.15 – 12.00 Blok 2: Griekse Oudheid: Plato, Aristoteles
12.00 – 13.00 Lunch 
13.00 – 13.45 Blok 3: Islamitische en christelijke middeleeuwen: Aquino en Al-Ghazali
13.45 – 14.00 Korte pauze
14.00 – 14.45 Blok 4: Moderne Tijd: Descartes
14.45 – 15.00 Koffie/thee-pauze 
15.00 – 15.45 Blok 5: Postmoderne tijd: Nietzsche en Heidegger

Deze succesvolle themadag is al enkele malen in Tilburg gegeven.

“Zeer inspirerend, uitnodigend en goed geconstrueerde opzet om de grote lijnen en de filosofen weer te geven”. (cursistenevaluatie)

Gerko Tempelman

Gerko Tempelman is filosoof en theoloog  en houdt zich bezig met de diepere menselijke drijfveren. Daarbij verdiept hij zich in wat hij ideeëngeschiedenis noemt, of: hoe het komt dat mensen denken zoals ze denken. Gerko was oprichter van het Death Café Nederland (gesprekken over de dood rond de koffietafel). Hij maakt als docent de filosofie toegankelijk aan de hand van vragen. Gerko over zijn filosofie: https://www.youtube.com/watch?v=1uivZ0js2k8
 

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Petje af voor de docent. Zoveel kennis, het gemak waarmee hij de cursus gaf, de beleving, de uitstraling. Enorm goed."
"Zeer verzorgde presentatie, docent had goed contact met de cursisten. Leuke didactische vaardigheden. Dus: Perfect"
"Gerko Tempelman heeft een dag lang met veel inspiratie kennis overgedragen. Didactisch sterk. Een erg leuke dag die nog dagen tot nadenken stemde!"
"Zeer inspirerend, uitnodigend en goed geconstrueerde opzet om de grote lijnen en de filosofen weer te geven."