Menu

Stenen in de stad

Een geologische ontdekkingstocht door de binnenstad van Den Bosch

Stenen in de stad
 • Cursusnummer: 22T06
 • Vakgebied: Natuurwetenschappen
 • Locatie: 's-Hertogenbosch
 • Seizoen: Themadagen 2022
 • Dag: Dinsdag
 • Inschrijven voor:
  7 Jun 2022
 • Tijd: 10.00 - 16,15 uur
 • Cursusdata: 14-jun
 • Prijs: € 87.50 (1 ochtend college, 1 stadsexcursie, koffie/thee, lunch)
 • Werkvorm: Colleges met mogelijkheid tot stellen vragen/discussie + wandelexcursies
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

Stenen in de stad

Wel eens een steen van vakantie meegenomen, een die opviel door zijn vorm, kleur of tekening? Vragen die dan opkomen zijn vaak: wat is het voor steen en hoe is deze steen ontstaan? Waar komt die vorm, kleur of tekening vandaan? Met de steen nam u een boeiend verhaal mee, een verhaal dat wacht om verteld te worden. Nu ligt hij op de vensterbank of in de kast, vol geheimen die we tijdens deze cursus blootleggen.

Stenen vertellen je veel over de omstandigheden waaronder ze gevormd zijn en wat er daarna gebeurd is; stenen zijn het geheugen van de aarde! Bestaat de steen uit innig vergroeide kristallen of uit een stapeling van afgeronde korrels, zijn er misschien fossielen in te zien? Enig speurwerk levert vaak voldoende informatie op om de vormingsomstandigheden van een gesteente te achterhalen. Met deze gegevens kan de omgeving waarin dat gesteente zich vormde gereconstrueerd worden. Was het gesteente ooit een hete magmabrij of een stukje van een kleurrijk koraalrif? Het zijn de kenmerken van het gesteente die ons op het goede spoor zetten. Elke steen laat een klein stukje aardgeschiedenis tot leven komen, vaak uit een ver en vreemd geologisch verleden.

Voor het ‘lezen’ van stenen is het van belang bekend te zijn met de ‘gesteenten taal’. In deze cursus worden de grondbeginselen besproken, wordt geleerd hoe je naar stenen kijkt, hoe onderscheid te maken tussen de belangrijkste groepen van gesteenten en hoe de eigenschappen van gesteenten zich vertalen naar de dynamische processen op en diep in de aarde.

Dagprogramma dag 1
09.45 – 10.00 Ontvangst met koffie/thee 
10.00 – 10.45 Blok 1: Inleiding en de Stollingsgesteenten
11.00 – 11.15 Koffie/thee-pauze
11.15 – 12.00 Blok 2: de Sedimentaire gesteenten
12.00 – 12.15 Koffie/thee-pauze
12.15 – 12.45 Blok 3: de Metamorfe gesteenten
12.45 – 13.45 Lunch 
13.45 – 16.15 stadswandeling
Marcel van Schoor

Dhr. Marcel van Schoor studeerde vier jaar Geologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hierna heeft hij als reisleider tien jaar voor de reisorganisatie SNP gewerkt en daarbij veel bestemmingen met vulkanen bezocht. Op dit moment is hij werkzaam als landmeter/ maatvoerder bij een ingenieursbureau. Naast deze baan geeft hij regelmatig cursussen en lezingen over geologische onderwerpen, heeft hij een bestuursfunctie bij een afdeling van de Nederlandse Geologische Vereniging en organiseert hij geologische excursies.