Menu

De aarde van waarde

haar natuur in de klassieke muziekpartituur

De aarde van waarde
 • Cursusnummer: 22W10
 • Vakgebied: Muziek(geschiedenis)
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Winter 2022
 • Dag: Woensdag
 • Inschrijven voor:
  12 Jan 2022
 • Tijd: 10.00 - 16.30 uur
 • Cursusdata: 19-jan
 • Prijs: € 95 1 dag inclusief koffie/thee en lunch
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar

De aarde van waarde

De natuur is een eindeloze muziekbron die elke dag opnieuw verbaast; veel klassieke componisten werden en worden nog steeds jaar en dag aangestoken door de wondere wereld van fauna en flora. Zij gebruik(t)en de natuur als onuitputtelijke bron van inspiratie voor een nieuw muziekstuk. Ze kwamen er tot rust, konden er hun hoofd leegmaken en genoten er van alle geluiden die eigen zijn aan de natuur. Ludwig van Beethoven en Johannes Brahms lieten zich inspireren tijdens wandelingen door de prachtige, Weense bossen om de mooiste melodieën te componeren. Telkens bij het verschijnen van de eerste lentezon werd componisten als Alexander Glazunov, Richard Wagner en Jean Sibelius helemaal vervoering gebracht en sloeg zijn muzikale fantasie op hol. 

Landschappen, die zich onderdompelen in regen, weer en wind. Bomen, struiken, planten en bloemen en .... dieren, die tijdens de verschillende seizoenen dat landschap voorzien van de kleuren, geuren en ... leven! En wat hebben die componisten ons al oneindig veel moois nagelaten. Beelden en klanken, die geïnspireerd – zowel visueel als auditief – vorm heeft gekregen, die steeds weer ontroert en ons zowel fysiek als psychisch enorm beïnvloedt. 

En juist dat wil muziekhistoricus Joop van Velzen opnieuw illustreren aan de hand van klassieke muziek van componisten, die dat soort invloeden aan de hand van natuurimpressies (en zélfs vanuit daarop vastgelegde, beschreven notenbalken!) ondergingen!

Tijdens deze themadag komen in een vijftal presentaties (Bomen, Struiken, Planten, Dieren en Seizoenen en Weer) details voorbij, waaruit duidelijk wordt dat de natuur componisten hielp om hun creativiteit en genialiteit te laten openbloeien met als resultaat een aantal formidabele meesterwerken die nu nog steeds gekend zijn. 

Programma:
Blok 1: Bomen en Bossen

Blok 2: Struiken

Blok 3: Planten en bloemen

Blok 4: Dieren

Blok 5: Seizoenen en Weer

Joop van Velzen

Joop van Velzen, M.Sc. is schrijver en docent muziekgeschiedenis. Hij heeft zich jarenlang zowel in Nederland als in Canada academisch geschoold in de geschiedenis van de westerse klassieke muziek. Hij publiceerde de meerdelige biografie: Clara Schumann & Johannes Brahms: een biografie van een muzikale vriendschap in brieven en noten. Meer informatie over de docent: www.musicinlife.nl

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Joop van Velzen is een bezielend mens, hij ademt muziek door al zijn poriën en een begenadigd spreker, en toch bescheiden."
" De doceerstijl is prettig, enthousiast, toegankelijk".