Menu

Portugal: 1000 jaar architectuur en kunst

Portugal: 1000 jaar architectuur en kunst
 • Cursusnummer: 22W09
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Winter 2022
 • Dag: Dinsdag
 • Inschrijven voor:
  11 Jan 2022
 • Tijd: 10.00 - 15.45 uur
 • Cursusdata: 18-jan
 • Prijs: € 87.50 1 dag inclusief koffie/thee en lunch
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent verzorgt digitaal lesmateriaal

Portugal: 1000 jaar architectuur en kunst

De zee en exotische oorden als inspiratiebron van de Manuel stijl, de barokke overvloed van het vergulde houtsnijwerk, de herontdekte kunst van de azulejos en de vernieuwende hedendaagse architectuur: het zijn facetten van een unieke artistieke fijngevoeligheid in Portugal. Het land heeft een rijk erfgoed dat nog onderbelicht is gebleven maar alle aandacht verdient.

Enkele hoogtepunten die in deze cursus in chronologische volgorde aan bod komen:

Middeleeuwen
Met de Reconquista in de 11e eeuw wordt door Franse ridders en Cistercienzer monniken de romaanse architectuur geïntroduceerd. De zware gebouwen, opgetrokken uit het moeilijk te bewerken graniet, zijn bolwerken in de langdurige strijd tegen de islamitische bezetters (kathedraal van Coimbra, 1175). De gotische bouwmeesters bewerkten het zachtere kalksteen vakkundig tot figuratieve en decoratieve reliëfs, zoals de overweldigende details v

Overgang van Gotiek naar Renaissance
De Manuelstijl, genoemd naar Manuel I (1494-1521), is een zeer uitbundige kunstvorm. Toen de Portugezen met de eerste overzeese veroveringen een nieuw wereldbeeld kregen, werden gedraaid touwwerk, zeilknopen, koraalachtige reliëfs en armillaria favoriete symbolen die door beeldhouwers ter verfraaiing van abdijen, kerken en paleizen werden gebruikt (Jeronimosklooster in Belém).

Barok
Het Portugese woord voor “ruwe parel” (barocco) is de naamgever voor de nieuwe stijl uit de late 17e eeuw, die de Portugese architectuur en sculptuur meer dan twee eeuwen zou kenmerken. De interieurs werden versierd met azulejos en met grote krullen van gesneden en verguld hout (Bom Jesus do Monte in Braga). De klassieke symmetrie maakte plaats voor vloeiende en complexe vormen.

De 20e eeuw en verder
Eenvoud en monumentaliteit zijn de belangrijkste uitgangspunten in de moderne architectuur, maar adembenemende staaltjes van techniek en een spel van elementaire vormen laten een verrassende wending zien (A. Siza en E.Souto de Moura). Doordat het Salazar-regime de vrije expressie onderdrukte, woonden en werkten belangrijke moderne kunstenaars na de tweede wereldoorlog vooral in het buitenland. Het abstracte werk van H Vieira da Silva in Parijs en de figuratieve schilderijen van P. Rego in Londen kregen internationale bekendheid 

Dagprogramma:
Blok 1: Inleiding
Blok 2: Middeleeuwen 
Blok 3: Manuelstijl
Blok 4: Barok 
Blok 5: Moderne tijd

Joris van Sleeuwen

Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij HOVO-cursussen, lezingen en kunstreizen.

 

Uit eerdere evaluaties over deze docent:

"Een levendige docent die je meeneemt in zijn passie voor architectuur, kunst en geschiedenis. Hij vertelt echt een verhaal. 
De stof die hij als pdf aanbiedt, is een verdieping op wat hij verteld heeft. Heerlijk! Dat is college geven".