Menu

De onbewuste mens

over bias, vooroordelen en denkfouten

De onbewuste mens
  • Cursusnummer: 22W08
  • Vakgebied: Mens en maatschappij
  • Locatie: Tilburg
  • Seizoen: Themadagen 2022
  • Dag: Maandag
  • Inschrijven voor:
    21 Mar 2022
  • Tijd: 10.00 – 15.45 uur
  • Cursusdata: 28-mar
  • Prijs: € 87.50 1 dag inclusief koffie/thee en lunch
  • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen
  • Literatuur:

    De docent verzorgt digitaal lesmateriaal. Aanbevolen literatuur: Rolf Dobelli, De kunst van het heldere denken, 2018, 9789000363490, €17,50

De onbewuste mens

Tijdens deze nieuwe eendaagse cursus van docent Andreas Wismeijer maken we kennis met de meest gemaakte denkfouten, cognitieve biases en vooringenomenheden (fallacies) die mensen in het dagelijks leven laten zien. 

Er zijn eindeloos veel voorbeelden die tonen dat mensen lang niet zulke rationele beslissers zijn dan wij denken. Zo blijkt dat we meer moeite hebben om de stekker uit een project te trekken naarmate we er meer tijd en geld in hebben gestoken. Emotioneel begrijpelijk, maar rationeel vaak een verkeerd besluit. 

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen bij winst in het casino meer geneigd worden om risico’s te mijden terwijl zij het risico gaan opzoeken wanneer zij op verlies staan. En kijk eens naar deze som: 10*9*8*7 is hetzelfde als 7*8*9*10, nietwaar? Toch blijken mensen deze sommen anders op te tellen, afhankelijk of je met de 10 begint of met de 7. Hoe komt dit? 

Hoe verklaar je dat mensen nog steeds meedoen aan de Staatsloterij, ondanks de minieme winkans? En waarom doen wij er goed aan om, letterlijk, een nachtje over een moeilijke beslissing te slapen? Mensen kennen een waslijst aan denkfouten die onze besluitvorming beïnvloeden. 

Door te duiken in de psychologische achtergronden van ons onbewuste wordt u zich bewust van deze valkuilen waardoor u voor de hand liggende en veel gemaakte denkfouten minder snel zult maken.

Dagprogramma:
Blok 1: Gedrag: bewust en onbewust
Blok 2: evolutie en cognitie: waarom wij denken zoals wij doen
Blok 3: heuristieken, bias, vooroordelen
Blok 4: Top 10 meest gemaakte alledaagse denkfouten
Blok 5: Top 10 meest gemaakte alledaagse denkfouten (vervolg)

Andreas Wismeijer

Dr. Andreas Wismeijer heeft na zijn afstuderen aan de Universiteit van Tilburg zes jaar aan de Vrije Universiteit van Barcelona gewerkt als docent en onderzoeker. Zijn onderzoek richt zich met name op de persoonlijkheidspsychologie en de relatie tussen het hebben van geheimen en welzijn.

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Uitstekende docent die de stof deskundig, boeiend en met humor uiteenzet."

" Boeiend en leerzaam met een didactisch zeer goede docent."

" De interessante stof, de interactie en de deskundigheid en erg prettige stijl van kennisoverdracht door de docent maken het voor mij een feestje."