Menu

Riskant!

De coronapandemie en ons risicodenken

Riskant!
 • Cursusnummer: 22W04
 • Vakgebied: Multidisciplinair
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Winter 2022
 • Dag: Woensdag
 • Inschrijven voor:
  5 Jan 2022
 • Tijd: 10.00 - 15.45 uur
 • Cursusdata: 12-jan
 • Prijs: € 87.50 1 dag inclusief koffie/thee en lunch
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent verzorgt digitaal lesmateriaal.

Riskant!

Volgens sommige wetenschappers leven we inmiddels in een ‘risicomaatschappij.’ De paradox is dan dat we enerzijds steeds welvarender en gezonder leven, maar onszelf anderzijds steeds drukker maken over een waaier aan grote nieuwe risico’s: klimaatverandering, privacy-schendingen, kernenergie, genetische manipulatie en – natuurlijk – wereldwijde pandemieën.

Om goed met die nieuwe risico’s om te kunnen gaan, moeten overheid, wetenschap en burger elkaar kunnen vertrouwen. Maar dat roept allerlei lastige vragen en dilemma’s op. Moeten we dan Jaap van Dissel zomaar ons dagelijks leven laten bepalen, omdat hij toevallig beter in staat is risico’s in te schatten? Moeten we dan de overheid op haar blauwe ogen geloven, als die overheid zegt het beste met ons voor te hebben onder het motto follow the science?Hoe probeerde de overheid ons trouwens te overtuigen om het risicobeleid (de coronamaatregelen) te volgen? (Met héél veel beeldspraken, is alvast een deel van het antwoord.) 

Daar komt nog eens bij dat elk individu zijn eigen risico-inschatting maakt. Waarom een mondkapje op? Waarom vaccineren? Waarom…enzovoort, enzovoort. En dan nog iets: gaan verschillende landen en culturen anders om met risico? Ons nuchtere Hollanders, sprak premier Mark Rutte tijdens een van de persconferenties, maak je niet snel iets wijs. 

Tijdens deze themadag staat risico dus centraal. Maar wees gerust, inhoudelijk heeft u weinig te vrezen. Het mengsel van risico, pandemie, overheid, wetenschap en burger garandeert een boeiende dag. 

Dagprogramma:
Blok 1: Risicodenken in de pandemie, wat is dat?
Blok 2: ‘De grote verleider’ – de overheid en risicobeleid
Blok 3: ‘De grote wijze’ – de wetenschap als risicogids
Blok 4: ‘De grote volger?’ – de burger en de risico’s van de pandemie- 
Blok 5: Conclusies

Christ Klep

Christ Klep studeerde Oost-Europese en Internationale Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij werkte als universitair docent en als wetenschappelijk medewerker bij het ministerie van Defensie. Sinds enkele jaren is hij met name publicist, gastdocent en commentator. Zijn belangstelling loopt uiteen van internationale betrekkingen tot hedendaagse geschiedenis en van politieke theorie tot militaire historie. 

UIt eerdere evaluaties:

"De opzet van de cursus 'In het nieuws' was een goed idee. En de docent speelde goed op het actuele nieuws in."
"Ik heb er van genoten! Van de expertise van Chris Klep! Heerlijk...echt inhoud, eerlijke kwaliteit."
"Prima docent: deskundig en positieve mindset."