Menu

In de schaduw van de Ararat

Op cultuur-historische ontdekkingstocht in Armenië

In de schaduw van de Ararat
 • Cursusnummer: 22W02
 • Vakgebied: Religie, Geschiedenis en Taal
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Themadagen 2022
 • Dag: Dinsdag
 • Inschrijven voor:
  24 May 2022
 • Tijd: 10.00 - 15.45 uur
 • Cursusdata: 31-may
 • Prijs: € 87.50 1 dag inclusief koffie/thee en lunch
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

In de schaduw van de Ararat

Armenië behoort tot de minst bekende landen van Europa. Toch kent het de oudste bouwwerken uit de christelijke cultuur, wonen er uiterst gastvrije mensen en beschikt het over een uniek natuurlandschap met veel bergtoppen tussen de 3000 en 4000 meter hoog. Armenië ligt onder de rook van Rusland en aan de grenzen van Turkije en Iran, en vormt al eeuwenlang de letterlijke grens tussen Europa en Azië. 

Tot 1991 vormde het een onderdeel van de Sovjet-Unie en was het eigen cultureel erfgoed volledig ondergeschikt aan die van Sovjet-Rusland. Sinds hun onafhankelijkheid kunnen de Armeniërs zich voor het eerst sinds een hele lange periode weer gaan richten op hun eigen culturele erfgoed. 

Dit betekent behalve de herontdekking van de eigen cultuur ook de (gedeeltelijke) herschrijving van de eigen politieke en culturele geschiedenis, die deels ook in het huidige Oost-Turkije ligt. Dit gaat in Armenië zelf gepaard met de massale renovatie en reconstructie van de oude kerken, kloosters, karavanserais, forten etc. Zo is Armenië de oudste christelijke natie van de wereld en beschikt over een eeuwenoude unieke eigen taal en schrift. 

In deze cursus maken we aan de hand van de politieke en culturele geschiedenis uitgebreid kennis met Armenië. We zullen daarbij ook dankbaar gebruikmaken van de rijke vruchten van de lokale schilderkunst, architectuur, literatuur, film en muziek.

Dagprogramma:
Blok 1: Geografische introductie (incl. korte filmfragmenten)
Blok 2: Historische introductie (incl. korte filmfragmenten)
Blok 3: Armeense kunst & cultuur (incl. korte filmfragmenten)
Blok 4: Armeense leefcultuur & filmcultuur
Blok 5: Armeense muziekcultuur

Karel Onwijn

Karel Onwijn is historicus en publicist. Hij reist al sinds eind jaren tachtig door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was er jarenlang correspondent voor de Nederlandse en Belgische pers. Hij geeft ook colleges (Radboud, LU, HU, diverse HOVO’s) en interculturele trainingen (KIT) over deze landen. Hij schreef verschillende boeken waaronder de Dominicusreisgidsen Oekraïne, Georgiӫ-Armeniӫ en Rusland, Landenreeks Baltische landen en Standplaats Moskou.Ook doet hij promotieonderzoek naar ‘Reizen door de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog’.

Uit eerdere evaluaties:

"Door jou zeer betrokken en prima opgezette colleges is er voor ons een “wereld” open gegaan."

"Zeker de voorbereidingen, presentatie en warme emotionele/betrokken colleges hebben wij zeer gewaardeerd."