Menu

De natuur in de beeldende kunst en muziek

Over flora, fauna, landschappen, seizoenen en sterren.

De natuur in de beeldende kunst en muziek
 • Cursusnummer: 22V26
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Eindhoven
 • Seizoen: Voorjaar 2022
 • Dag: Maandag
 • Inschrijven voor:
  28 Feb 2022
 • Tijd: 13.30 - 15.15 uur
 • Cursusdata: 07-mar , 14-mar , 21-mar , 28-mar , 04-apr
 • Prijs: € 170 (5 colleges)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent verzorgt digitaal lesmateriaal. Aanbevolen literatuur: Een veelheid aan boeken over bloemen, dieren, landschappen, seizoenen en sterren in de beeldende kunst. Over de muziek daarvan bestaan geen specifieke werken. Enkele titels als voorbeeld: Beatrijs Brenninkmeyer- de Rooy, Ben Broos, Boeketten uit de gouden eeuw; Het Mauritshuis in bloei, uitgeverij W Books B.V. Arthur K. Wheelock, jr., From Botany to bouquets; Flowers in Northern Art, National Gallery of Art, Washington DC. Paul Huys Janssen, Panorama op de wereld; Het landschap van Bosch tot Rubens, Zwolle. Wiepke Loos et al, Langs velden en wegen, De verbeelding van het landschap in de 18de en 19de eeuw, Rijksmuseum, Amsterdam. Yvette Bruijnen et al, De vier jaargetijden in de kunst van de Nederlanden 1500-1750, Zwolle. Mary Quinlan-McGrath, Art, Optics and Astrology in the Italian Renaissance, University of Chicago. Klemens Ludwig, Astrologie in der Kunst; 4000 Jahre kosmische Harmonie und Ästhetik, Tübingen.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 11 april

De natuur in de beeldende kunst en muziek

Cursusomschrijving
 

Sinds de coronacrisis zijn we de natuur meer gaan opzoeken en beseffen we nog meer hoe belangrijk deze voor ons is. Ook beeldend kunstenaars en componisten zijn gefascineerd door de natuur. In deze cyclus ziet en hoort u hoe zij - in de loop van eeuwen - de natuur weergaven. 

In vijf colleges wordt steeds een aspect van de natuur behandeld: flora, fauna, landschappen, seizoenen en sterren. U ziet hoe beeldend kunstenaars die onderwerpen weergaven, u hoort hoe componisten de verschillende aspecten van de natuur verklankten en u krijgt interessante verhalen ter toelichting van dit alles. 

College 1: Rozen verwelken, boeketten vergaan. 

De liefde voor bloemen in de kunsten heeft altijd bestaan. Daarvan ziet en hoort u bijzondere voorbeelden, zoals een geschilderde tuin uit de klassieke oudheid en een ontroerende klaagzang van Venus die haar geliefde verliest terwijl ze zich net bezeerd heeft aan de doorn van een roos. 

College 2: Allemaal beestjes. 

De klassieke mythologie, de bijbel, bestiaria en de werkelijkheid vormden bronnen voor het afbeelden en verklanken van dieren. Dat leidde tot prachtige beeldende kunst over onder andere draken en Dodo’s en muziek waarin de pauw, de koe en de kreeft tot klinken komen. 

College 3: Waar de blanke top der duinen.

Het landschap zien we afgebeeld als zelfstandig genre of als schitterende achtergrond bij verhalen uit de bijbel en de mythologie. De diversiteit is fascinerend, net als de muziek, zoals een lied over de zee van Thomas Morley en de eerste spatten van een onweersbui verklankt door Chopin. 

College 4: Als de lente komt.

De weergave van de seizoenen is een geliefd thema in de beeldende kunst en de muziek. Laat u verrassen door werk van Cy Twombley en Marc Chagall, de drie jaargetijden uit de klassieke oudheid, een spectaculaire masque, prachtige liederen, muziek van Philip Glass en nog veel meer. 

College 5: Ik zie een ster. 

Sterrenhemels fascineren, we willen er naartoe, ze wijzen de weg naar een specifieke plek, voorspellen de toekomst en zijn het onderwerp van onderzoek en debat. Al die facetten zien we ook terug in de beeldende kunst en de muziek.

Opsomming onderwerpen per college:

College 1: Rozen verwelken. Over bloemen in de beeldende kunst en muziek. 

College 2: Allemaal beestjes. Over dieren in de beeldende kunst en muziek.

College 3: Waar de blanke top der duinen. Over het landschap in de beeldende kunst en muziek.

College 4: Als de lente komt. Over de seizoenen in de beeldende kunst en muziek.

College 5: Ik zie een ster. Over sterren in de beeldende kunst en muziek.

Josée Claassen

Josée Claassen is kunsthistorica, gespecialiseerd in het doceren over beeldende kunst in combinatie met (klassieke) muziek. Zij studeerde aan de universiteit Leiden en gaf daar ook gastcolleges. Zij is een veel gevraagde spreekster in musea en bij allerlei in beeldende kunst en muziek geïnteresseerde groepen. Meestal komt de muziek die zij laat horen uit geluidsboxen, maar soms werkt zij ook samen met musici en klinkt de muziek live.