Menu

Wervelende klassieke muziek

Luistermiddagen bij de Leergang ‘’Geschiedenis van de Klassieke muziek”

Wervelende klassieke muziek
 • Cursusnummer: 22V07
 • Vakgebied: Muziek(geschiedenis)
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Voorjaar 2022
 • Dag: Woensdag
 • Inschrijven voor:
  9 Mar 2022
 • Tijd: 14.45 - 16.30 uur
 • Cursusdata: 16-mar , 30-mar , 13-apr , 11-may , 25-may
 • Prijs: € 170 (5 colleges)
 • Werkvorm: Luistercollege
 • Literatuur:

  De docent verzorgt digitaal lesmateriaal.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 8 juni. Deze luistermiddagen hebben een koppeling met de cursus Klassieke muziekgeschiedenis maar zijn ook prima afzonderlijk te volgen.

Wervelende klassieke muziek

De geschiedenis van de Westerse muziek omvat meer dan 2000 jaar. Voor vele muziekliefhebbers is ze een onoverzichtelijk en ondoordringbaar doolhof van stijlen, namen en composities. Deze nieuwe leergang biedt overzicht en inzicht. Wanneer de muziekgeschiedenis chronologisch wordt doorlopen, blijkt echter al snel hoe de muziek zich sinds de vroege Middeleeuwen op een logische, bijna natuurlijke manier ontwikkelt. Via de Renaissance, Barok, het Classicisme en de Romantiek zijn de 20ste en 21ste eeuw herkenbare en bijna organische doorontwikkelingen vanuit de periodes daarvoor. Voortbouwend op datgene wat er al is, juist radicaal brekend met geëffende paden, soms toch weer teruggrijpend op vervlogen stijlen en technieken, de muziekgeschiedenis vertelt een uniek, samenhangend verhaal.

Tijdens de luistermiddagen -  behorende bij deze Leergang “Geschiedenis van de Klassieke Muziek” (die in het voorjaar van 2022 van start gaat en een vijftal semesters zal omvatten) - worden de meest aansprekende werken van een drie- tot vijftal componisten gepresenteerd en kort toegelicht. Door beeld en geluid wordt optimaal recht gedaan aan de getoonde fragmenten, waarin voornamelijk ‘live’ uitgevoerde muziek te horen en te zien zal zijn. 
Kortom, niet alleen levendige, maar ook bijzonder onderhoudende middagen die de schoonheid van klassieke muziek nog eens sterk benadrukken en daarnaast verschillende stijlen en genres in verbinding brengen met de periode waarin deze gecomponeerd zijn!

Iedereen met belangstelling ervoor én eenieder zie zijn/haar interesse in de klassieke muziek verder wil ontwikkelen, doet er goed aan zich voor de verschillende luistermiddagen in te schrijven. Zeker geldt dit voor de deelnemers aan de Leergang “Geschiedenis van de Klassieke Muziek”, maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. De beeld- en geluidsfragmenten van de componisten zijn immers ook los van de leergang te beluisteren en vormen op zich al een aardig historisch overzicht!

Dit reeds bij andere HOVO’s gewaardeerde concept van luisteren en genieten toegepast: klassieke muziek in een apart, nieuw jasje, waarbij de meest representatieve werken van een aantal componisten tot klinken gebracht en kort toegelicht worden. De achtergrondinformatie over de composities, de scheppers ervan en zijn/haar positie in de klassieke muziekgeschiedenis, laat de toehoorders vooral luisteren … en genieten!

Opsomming onderwerpen per luistermiddag:

Luistermiddag 1: Sappho, Kassia, Chrodegang en Notger Balbulus

Luistermiddag 2: Hucbald, Leoninus, Perotinus

Luistermiddag 3: Hildegard von Bingen, Jauffré Rudel, Béatrice de Dia, Adam de la Haslle en                              Walter von der Vogelweide

Luistermiddag 4: Philippe de Vitry, Guillaume de Machaut, Francesco Landini en Hermann von                              Reichenau

Luistermiddag 5: Johannes Ciconia, Leonel Power, Guillaume Dufay, Johannes Ockeghem en                              Josquin des Prez

Joop van Velzen

Joop van Velzen, M.Sc. is schrijver en docent muziekgeschiedenis. Hij heeft zich jarenlang zowel in Nederland als in Canada academisch geschoold in de geschiedenis van de westerse klassieke muziek. Hij publiceerde de meerdelige biografie: Clara Schumann & Johannes Brahms: een biografie van een muzikale vriendschap in brieven en noten. Meer informatie over de docent: www.musicinlife.nl

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Joop van Velzen is een bezielend mens, hij ademt muziek door al zijn poriën en een begenadigd spreker, en toch bescheiden."
" De doceerstijl is prettig, enthousiast, toegankelijk".