Menu

Architectuur op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Van Borobudur tot Opera House Sydney

Architectuur op de UNESCO Werelderfgoedlijst
 • Cursusnummer: 22V05
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Voorjaar 2022
 • Dag: Dinsdag
 • Inschrijven voor:
  1 Mar 2022
 • Tijd: 13.30 - 15.15 uur
 • Cursusdata: 08-mar , 15-mar , 22-mar , 29-mar , 05-apr , 12-apr
 • Prijs: € 191 (6 colleges)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 19 april

Architectuur op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Een van de taken van UNESCO, de organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur van de Verenigde Naties, is de bescherming van culturele of natuurlijke monumenten met een uitzonderlijke, mondiale waarde. Met de bescherming wil UNESCO de erfgoederen veiligstellen voor toekomstige generaties. Een plek op de lijst betekent ook een instandhoudingsplicht. UNESCO hield in 1959 een succesvolle campagne om het, vanwege de voorgenomen aanleg van de Assoeandam bedreigde, tempelcomplex Abu Simbel in Egypte te redden. Daarna zette de organisatie dat werk voort voor ander bijzondere locaties. 

In 1972 stelde UNESCO voor dat doel het Werelderfgoedverdrag op. Onderdeel van het verdrag is het maken van een lijst met de belangrijkste erfgoederen ter wereld: de UNESCO Werelderfgoedlijst. Sinds de 43e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed (2019) omvat het werelderfgoed, verspreid over 167 landen, 1121 goederen en hiervan worden er 868 tot cultuurerfgoederen gerekend. 

Deze gebouwen zijn gerealiseerd in een periode van meer dan 5000 jaar.  De UNESCO erfgoedlijst geeft een goed beeld van de veelzijdige en fascinerende architectuur die de mensheid in de loop van de eeuwen tot stand heeft gebracht. 

In deze cursus passeren een aantal wonderbaarlijke, indrukwekkende en mysterieuze gebouwen van de UNESCO Werelderfgoedlijst de revue, zoals steden in zuid-Amerika (Machu Picchu) en Afrika (San’a), hindoetempels in zuidoost-Azië (Khajuraho), byzantijnse kerken in de Balkan (Studenica), moskeeën in Afrika (Djenné), woonhuizen van F.L. Wright in de Verenigde Staten, industriearchitectuur in Engeland en Frankrijk (La Saline Arc et Senans) en parlementsgebouwen in Brasilia (O.Niemeyer) en Chandigarh (LeCorbusier).     
                                                            
Natuurlijk wordt het werelderfgoed in Nederland niet vergeten: o.a.  Het Rietveldhuis in Utrecht, Van Nellefabriek in R’dam, droogmakerij de Beemster, het Woudagemaal en de grachtengordel van A’dam. 

Opsomming onderwerpen per college: 
College 1: Religieuze architectuur I 
College 2: Religieuze architectuur II 
College 3: Wereldlijke architectuur I 
College 4: Wereldlijke architectuur II 
College 5: Wonen en werken 
College 6: Nederland

Joris van Sleeuwen

Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij HOVO-cursussen, lezingen en kunstreizen.

 

Uit eerdere evaluaties over deze docent:

"Een levendige docent die je meeneemt in zijn passie voor architectuur, kunst en geschiedenis. Hij vertelt echt een verhaal. 
De stof die hij als pdf aanbiedt, is een verdieping op wat hij verteld heeft. Heerlijk! Dat is college geven".