Menu

Klinkende beelden en beeldende klanken (online via zoom)

De relatie tussen beeldende kunst en muziek door de eeuwen heen

Klinkende beelden en beeldende klanken (online via zoom)
  • Cursusnummer: 21N39
  • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
  • Locatie: nvt
  • Seizoen: Najaar 2021
  • Dag: Dinsdag
  • Inschrijven voor:
    28 Oct 2021
  • Tijd: 13.30 - 15.15 uur
  • Cursusdata: 02-nov , 09-nov , 23-nov , 30-nov
  • Prijs: € 140 (4 online colleges)
  • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen
  • Literatuur:

    De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar. Aanbevolen literatuur: Peter Vergo, The Divine Order, 2005, Phaidon, ISBN 0714843512; Peter Vergo, The Music of Painting, 2010, Phaidon, ISBN 9780714363863; Edwin Buijsen en Louis Peter Grijp, The Hoogsteder Exhibition of Music & Painting in the Golden Age, 1994, Waanders, ISBN 9066304685. Alles antiquarisch te verkrijgen.

  • Opmerkingen:

    Reservedatum inhaalcollege 14 december

Klinkende beelden en beeldende klanken (online via zoom)

In vier colleges leert u meer over de relatie tussen beeldende kunst en muziek met aandacht voor:

de macht van de muziek; muziek op schilderijen uit de Gouden Eeuw; de wederzijdse beïnvloeding van kunst en muziek (vanaf de Romantiek) en de samenwerking tussen kunstenaars en componisten (in de 20ste eeuw).
In deze serie vol mooie verhalen ziet u prachtige afbeeldingen èn hoort u bijpassende muziek. 

Opsommingen onderwerpen per college

College 1: Als Orpheus zingt… 

Muziek is een machtig medium. Dat weten we uit het verhaal over Orpheus, die daarmee de wilde dieren temde en zelfs rotsen aan het huilen maakte. Met muziek kunnen muren als vanzelf gebouwd worden èn er zijn zingende muren. Hoe dat zit, hoort u in dit college over beeldend kunstenaars en componisten die de wonderbaarlijke kracht van muziek verbeelden. Ze vonden bronnen van de klassieke oudheid, in de bijbel, in sprookjes, maar ook in de politiek en in oorlogstijd.

College 2: Muziek aan de muur in Delft. 

Een college over de wijze waarop muziek in de Gouden Eeuw verbeeld is door de vele schilders die toen actief waren in Delft. Kunstenaars beeldden in de 17de eeuw opvallend vaak muziek op schilderijen af, soms kon je zelfs de partituur lezen. Muziekafbeeldingen op schilderijen hebben vaak een symbolische betekenis. Die betekenissen worden toegelicht èn u komt veel te weten over de rol van muziek in de samenleving van de 17de eeuw.

College 3: “Een bloem door twee kunsten geschapen…” (Victor Hugo)

Beeldend kunstenaars lieten zich door muziek inspireren en componisten door beeldende kunst. Dat gebeurde veel vanaf de Romantiek. Zo kennen we van Franz Liszt muziek op basis van kunst die hij op zijn reizen door Europa zag en maakte Henri Fantin-Latour schilderijen over de muziek van Richard Wagner. In dit college hoort en ziet u bekende en onbekende voorbeelden van deze wederzijdse beïnvloeding. 

College 4: Kunstenaar en componist, een goed koppel.

Aan de hand van vier voorbeelden uit de 20ste eeuw wordt toegelicht hoe beeldend kunstenaars en componisten samenwerkten, dan wel dat er sprake was van zodanige zielsverwantschap dat er parallellen in het werk van de beeldend kunstenaar en componist te ontdekken zijn. Arnold Schönberg-Wassily Kandinsky en Erik Satie-Pablo Picasso zijn twee van de duo’s die behandeld worden. Wie de andere twee zijn? Dat blijft nog een verrassing. 

Josée Claassen

Josée Claassen is kunsthistorica, gespecialiseerd in het doceren over beeldende kunst in combinatie met (klassieke) muziek. Zij studeerde aan de universiteit Leiden en gaf daar ook gastcolleges. Zij is een veel gevraagde spreekster in musea en bij allerlei in beeldende kunst en muziek geïnteresseerde groepen. Meestal komt de muziek die zij laat horen uit geluidsboxen, maar soms werkt zij ook samen met musici en klinkt de muziek live. 

Uit eerdere cursusevaluaties:
"Ik heb deze cursus ervaren als interessant en vooral als een fijne ontspanning, vooral ook door de combinatie met muziek".
"De combinatie van muziek , beelden en uitleg: Top !"