Menu

DE PONT museum

Kunst van Nu in museaal perspectief

DE PONT museum
 • Cursusnummer: 21T10
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Themadagen 2021
 • Dag: Donderdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  15 Nov 2021
 • Tijd: 11.30 - 16.30 uur
 • Cursusdata: 18-nov
 • Prijs: € 87.50 (inclusief koffie/thee, lunch en rondleiding. Exclusief entree, museumjaarkaart gratis)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

DE PONT museum

Museum De Pont is een museum voor hedendaagse kunst in Tilburg. De Pont is vernoemd naar de jurist en zakenman Jan de Pont (1915-1987) uit wiens nalatenschap in 1988 een stichting ‘ter stimulering van de hedendaagse kunst’ kon worden opgericht. Het museum is gevestigd in een voormalige wolspinnerij die is verbouwd tot een ruimte waar hedendaagse kunst optimaal tot haar recht kan komen. De monumentale oude fabriek met de grote, lichte zaal en de intieme ‘wolhokken’ vormt een prachtige omgeving voor de vele kunstwerken.

De collectie en tentoonstellingen zijn internationaal vermaard, met belangrijke kunstenaars zoals Anish Kapoor, Ai Wei Wei, David Claerbout, Marlène Dumas, Richard Long, Christian Boltanksi, Jan Dibbets, Richard Serra en Bill Viola. 

Deze dag geeft u inzicht in het specifieke karakter van werken in een museum voor hedendaagse kunst. Denk aan de uitdagingen die het heeft in het conserveren van kunstwerken die gemaakt zijn met nieuwe materialen. Of aan het beheer en behoud van audiovisuele kunstwerken. Maar denk ook aan de kansen die het biedt om met nog levende kunstenaars te werken. En om samen met levende kunstenaars Kunst van Nu te definiëren. Een museum voor hedendaagse kunst zit midden in het discours van kunstenaars van Nu.

In 5 blokken wordt u meegenomen in verschillende aspecten van dit hedendaags museum; de geschiedenis en start van het museum, de historie van het gebouw, de relatie met de levende kunstenaars en de ambities voor de toekomst.

Dagprogramma
11.00 – 11.30 Ontvangst met koffie/thee 
11.30 – 12.15 Blok 1: Inleiding Kijken naar Kunst van Nu in relatie met Kunstenaars van Toen. 
12.15 – 13.00 Blok 2: Interactieve rondleiding met kunstenaars die rondleidingen geven in De Pont
13.00 – 13.45 Lunch 
13.45 – 14.30 Blok 3: Hoe begin je een verzameling en wat kom je als museum voor Hedendaagse kunst tegen? 
14.30 – 15.15 Blok 4: Wat kom je tegen bij conserveren, opslaan en behouden van Kunst van Nu voor de toekomst? 
15.15 – 15.30 Koffie/thee-pauze 
15.30 – 16.30 Blok 5: Werken met kunstenaars van Nu. Aan welke kunstwerken of kunstenaars voelen de kunstenaars van de collectie zich verwant. 
Marie Jose Eijkemans

Marie Jose Eijkemans is hoofd educatie in het De Pont museum en probeert via lezingen, avondschoolsessies, kunstenaarsgesprekken, hoorspelen en nog veel meer Kunst van Nu dichter bij de museumbezoeker te brengen. Haar uitgangspunt is; “Kunst van Nu leert je dat iedereen met andere ogen kijkt. De kunstenaar, de ervaren kunstkijker en de open blik van kinderen. Het kijken wordt rijker als je met meer ogen kijkt”. Daarom dit intergenerationele kinderacademie