Menu

Frida Kahlo: ‘Viva la Vida’

“Ik schilder mijn eigen realiteit”

Frida Kahlo: ‘Viva la Vida’
 • Cursusnummer: 21Z04
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Zomer 2021
 • Dag: Donderdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  5 Jul 2021
 • Tijd: 10.00 - 15.45 uur
 • Cursusdata: 08-jul
 • Prijs: € 95.50 (inclusief lesmateriaal, koffie/thee, lunch)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar alsmede een syllabus.

Frida Kahlo: ‘Viva la Vida’

Nederland; een unieke kans om haar werk te bewonderen. Vanaf 28 mei staat in het Cobra Museum de tentoonstelling Frida & Diego Rivira: A Love Revolution op het programma en vanaf 10 oktober in het Drents Museum Viva la Frida!-Life and art of Frida Kahlo.

Tijdens deze themadag staat het fascinerende werk en leven van Frida Kahlo centraal, maar ook haar markante echtgenoot, de schilder Diego Rivera en haar geliefde Mexico vormen onderdeel van het programma. We doen dit aan de hand van kunstwerken, Frida’s dagboek, foto’s, muziek en video’s. 

Frida Kahlo groeide op in Mexico, tijdens de roerige jaren van de Revolutie, die van belang zijn voor haar identiteit. Op 6-jarige leeftijd krijgt ze polio, waar ze een misvorming aan overhoudt. Op 18-jarige leeftijd raakt ze zwaargewond bij een tramongeluk. Daarna brengt ze twee jaar lang voornamelijk in bed door en begint met schilderen. De lichamelijke schade van dit ongeval zou haar voor de rest van haar leven achtervolgen.  Als student raakt Frida betrokken bij de communistische partij en spreekt ze zich uit tegen fascisme en de klassenmaatschappij. Ze heeft lak aan geldende schoonheidsidealen en benadrukt in haar zelfportretten haar wenkbrauwen en gezichtsbeharing. Haar kleurrijke jurken zijn geïnspireerd op de klederdracht van Tehuantepec, waar vrouwen het monopolie op het economische verkeer hadden. Wanneer ze de avant-garde kunstenaar Diego Rivera ontmoet, zal hij vanaf dat moment als een rode draad door haar leven en werk lopen. Ze trouwen (zelfs tweemaal), maar hun huwelijk was verre van perfect.

Haar kunstwerken weerspiegelen haar turbulente, levenslustige en bij tijd en wijle tragische leven vol mentale en fysieke pijn. Verder verkent ze onderwerpen als identiteit, postkolonialisme, gender, klasse en ras.

Wat haar de kracht gaf om telkens door te gaan was haar grote liefde voor kunst, voor Diego en voor Mexico. 

Dagprogramma donderdag 8 juli
09.45 – 10.00 Ontvangst met koffie/thee 
10.00 – 11.00 Blok 1: Inleiding en achtergronden
11.00 – 11.15 Koffie/thee-pauze
11.15 – 12.00 Blok 2: Diego Rivera en Frida Kahlo
12.00 – 13.00 Lunch 
13.00 – 13.45 Blok 3: Frida Kahlo vervolg
13.45 – 14.00 Korte pauze
14.00 – 14.45 Blok 4: Frida Kahlo vervolg
14.45 – 15.00 Koffie/thee-pauze 
15.00 – 15.45 Blok 5: ‘Ik hoop dat het einde vrolijk is en hoop nooit meer terug te keren’
 
Jana Waarts

Jana Waarts geeft cursussen kunstgeschiedenis vanuit de multidisciplinaire studie cultuurwetenschappen. Zij heeft eigen cursussen kunst en cultuur ontwikkeld en geeft les bij diverse instellingen.

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Het is boeiend gepresenteerd, goed gedocumenteerd en visueel uitstekend ondersteund"
"Een geweldige cursus, gegeven door een docente met een enorme kennis van de materie en die ook de actuele informatie verwerkt in haar colleges."