Menu

Grand Tour: Europa, ‘het mekka van kunst en cultuur’ (Breda)

La grande bellezza

Grand Tour: Europa, ‘het mekka van kunst en cultuur’ (Breda)
 • Cursusnummer: 21N37
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Breda
 • Seizoen: Najaar 2021
 • Dag: Donderdag
 • Inschrijven voor:
  28 Oct 2021
 • Tijd: 10.15 - 12.00 uur
 • Cursusdata: 04-nov , 11-nov , 18-nov , 25-nov , 02-dec , 09-dec
 • Prijs: € 201 (6 colleges inclusief lesmateriaal)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent deelt een syllabus uit.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 16 december

Grand Tour: Europa, ‘het mekka van kunst en cultuur’ (Breda)

Men reist niet om ergens aan te komen, maar om te reizen.
Johan Wolfgang von Goethe

De klassieke Grand Tour was tussen de late 16de en 20ste eeuw een reis door Europa (Frankrijk, maar vooral Italië) voor welgestelde jongemannen. Vanaf 1750 was de Grand Tour ook voor jonge vrouwen, de ‘oudere tourist’ en complete gezinnen een bewijs van status en goede smaak. Voor kunstschilders, beeldhouwers en schrijvers was het een must. Velen trokken naar Florence en de Eeuwige stad om daar de Italiaanse meesters te bestuderen en te kopiëren. Johan Wolfgang von Goethe bracht een uitgebreid bezoek aan Italië en tekende zijn ervaringen op in het nog altijd gelezen boek Italiaanse reis. Met name de steden Parijs, Venetië, Florence, Rome en als einddoel Napels, waren de kroonjuwelen voor een bezoek. Men leerde tijdens de Grand Tour talen, geschiedenis van de oudheid, kunst en bouwkunst. Het ideaal was een kosmopolitische opleiding. Het beeld dat daarbij paste was de ‘uomo universalis’.

In de cursus maken we ook een Grand Tour en bezoeken de belangrijke steden en hun onweerstaanbare kunstwerken. Het accent ligt op de kunst zoals Vasari, Donatello, Botticelli, Rafael, Michelangelo, Caravaggio, Titiaan, Caneletto en vele anderen.  Uiteraard was de bezichtiging en bestudering van de antieke monumenten een verplichting. Maar we zullen ook ontdekken dat Venetië nogal in trek was vanwege de casino’s en tavernes. In Florence maken we bijvoorbeeld kennis met het beroemde syndroom van Stendal, een psychische aandoening die optreedt wanneer iemand volledig overrompeld wordt door de schoonheid van de kunst.  Rome was uiteraard een serieuze zaak om te bezoeken en Napels was een duivels paradijs, maar ook beroemd om zijn zangers en de Koninklijke Opera. U hoort de verhalen en muziek van beroemde musici uit die tijd zoals Monteverdi, Corelli, Vivaldi, Verdi en Berio. Kortom La grande bellezza.

We besteden aandacht aan de manier van reizen, de adviezen die werden gegeven en de toen al bekende vooroordelen zoals: de Engelsen hebben een hang naar drank, de Fransen zijn arrogant en de Italianen onbetrouwbaar. 

De Grand Tour was een voorloper van het moderne (massa) toerisme. We zullen tot slot de gevolgen bezien van het toerisme vandaag de dag, waarbij ook de bestseller Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeiffer de revue zal passeren.

Jana Waarts

Jana Waarts geeft cursussen kunstgeschiedenis vanuit de multidisciplinaire studie cultuurwetenschappen. Zij heeft eigen cursussen kunst en cultuur ontwikkeld en geeft les bij diverse instellingen.

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Het is boeiend gepresenteerd, goed gedocumenteerd en visueel uitstekend ondersteund"
"Een geweldige cursus, gegeven door een docente met een enorme kennis van de materie en die ook de actuele informatie verwerkt in haar colleges."