Menu

Is het presidentschap van Joe Biden een succes?

Is het presidentschap van Joe Biden een succes?
 • Cursusnummer: 21N29
 • Vakgebied: Mens en maatschappij
 • Locatie: Eindhoven
 • Seizoen: Najaar 2021
 • Dag: Dinsdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  1 Nov 2021
 • Tijd: 10.30 - 12.15 uur
 • Cursusdata: 02-nov , 09-nov , 16-nov
 • Prijs: € 108 (3 colleges)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 23 november

Is het presidentschap van Joe Biden een succes?

Joe Biden is in de verkiezingscampagne 2020 geframed als ‘Sleepy Joe’ die als president zou zorgen voor een socialistisch Amerika met verkwanseling van de kernwaarden van het kapitalistische land. Zelf noemde hij zijn inzet ‘Build Back Better’ op basis van unity, het vinden van consensus tussen de partijen en herstel moreel leiderschap in Amerika en in de wereld. 

Het presidentschap van Biden startte na 60 rechtszaken van Donald Trump over de toepassing van verkiezingsregels, na de ‘Stop-the-Steal’ protest-inval in het Capitool waarna 147 Republikeinse Congresleden tegen de uitslag van de presidentsverkiezing stemde. En midden in de covid-epidemie, met zorgen over werkgelegenheid en politiek geharrewar over coronamaatregelen. 

Veel binnenlandse maatregelen zijn ingezet in de beginperiode. Leiden deze tot Biden’s beloofde resultaat of lopen ze in uitvoering vast? Komt samenwerking tussen de politieke partijen van de grond of verscherpt de hyper-polarisatie? Wordt het spookbeeld van Republikeinen in de effecten van Biden zijn regering bewaarheid? 

Aan de oude bondgenoten, de ‘allies’, is herstel beloofd. Maar is de trans-Atlantische relatie en die met de Aziatische bondgenoten als Zuid-Korea en Japan na vier jaren te revitaliseren waar niemand kan voorspellen of Trump terugkomt in 2024? Waar doen zich veranderingen voor, of toch een voortzetting van ‘America First’? En wat is het perspectief in economische verhoudingen en geopolitiek? 

Wat gebeurt er in Washington DC? Wat zijn krachtenvelden zoals belangengroeperingen met diepe zakken. Hoe opereren de federale beroepsrechtbanken die voor een kwart uit Trump-benoemingen bestaan? En hoe zit het met het Supreme Court, dat dankzij 3 Trump-benoemingen uit een riante conservatieve meerderheid bestaat. Hoe herpakt de Republikeinse partij zich met of zonder Trump? En houdt Biden de rijen gesloten binnen zijn eigen partij? 

In deze korte collegereeks wordt een eerste indruk gegeven van Joe Biden zijn presidentschap naar diverse invalshoeken. 

Opsomming onderwerpen per college:

College 1: Welke beloftes en angsten worden waargemaakt in binnenlands beleid.

College 2: Hoe opereert Biden in het herstel van trans-Atlantische en trans-Pacific relaties, wijkt dit af van ‘America First’?En hoe met het moreel leiderschap van Amerika? 

College 3: Hoe staat het met politiek Washington DC.

Tanja Groenendijk - de Vos

Tanja Groenendijk-de Vos heeft zich na haar afstuderen als Amerikanist zich verder toegelegd op het Amerikaanse politieke systeem, Amerikaanse verkiezingen, en trans-Atlantische relaties,in het bijzonder die tussen Nederland en Amerika. Tanja doceert over zowel de actuele politiek als over hoe het Congres en het Amerikaanse Hooggerechtshof met ‘Equal Justice for All’ opereert en over het ontstaan van de Amerikaanse (business)cultuur.Geeft cursussen aan bijvoorbeeld Erasmus Academie. Geeft lezingen en heeft zitting in de Atlantische Onderwijscommissie.