Menu

Leergang levenswetenschappen, deel 1 Celbiologie (introductiecursus)

met extra college over Corona

Leergang levenswetenschappen, deel 1 Celbiologie (introductiecursus)
Levenswetenschappen
 • Cursusnummer: 21N03
 • Vakgebied: Natuurwetenschappen
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Najaar 2021
 • Dag: Maandag
 • Inschrijven voor:
  11 Oct 2021
 • Tijd: 12.45 - 14.30 uur
 • Cursusdata: 11-oct , 18-oct , 01-nov , 08-nov , 15-nov , 22-nov , 29-nov , 06-dec
 • Prijs: € 236 (8 colleges)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar. Aanbevolen literatuur:Molecular and Cell Biology For Dummies, Rene Fester Kratz, ISBN: 9781119620402, 2nd Edition, augustus 2020, 15,59 euro. NB Is in het Engels.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum 13 december.

Leergang levenswetenschappen, deel 1 Celbiologie (introductiecursus)

Hoe werkt DNA, en wat is RNA? Hoe komt een cel aan energie, hoe werken hormonen en hoe werken geneesmiddelen. Wat zijn stamcellen en hoe werkt het afweersysteem en het zenuwstelsel? Hoe ontstaan ziektes zoals COVID-19, kanker, diabetes en allergie, en wat is veroudering?

De cursus Celbiologie bestaat uit acht colleges met de volgende thema’s:

College 1: Het informatiesysteem: Wat is DNA, wat is een gen, wat is RNA en wat is een eiwit? In dit college wordt ook uitgelegd hoe erfelijkheid, evolutie en gentechnologie werken.

College 2: Energie: Hoe komt een cel aan energie, wat is een mitochondrium en wat doen ionen? Een direct gevolg van de energieopwekking zijn zuurstofradicalen. Hoe gaat de cel hier mee om?

College 3: Signalen: Hoe werken hormonen, wat is signaaltransductie? In dit college wordt ook uitgelegd hoe we denken dat diabetes ontstaat.

College 4: Biochemie: De moleculen van het leven en hun interacties. De werking van geneesmiddelen berust op het beïnvloeden van deze interacties.

College 5: Het afweersysteem: Hoe bestrijdt ons lichaam ziekmakers als Corona, hoe werken vaccins en wat hebben we geleerd van een jaar Corona. 

College 6: Het zenuwstelsel: Elektrische en chemische signalen vormen de basis van het zenuwstelsel. In dit college wordt ook ingegaan op hoe we denken dat bewustzijn ontstaat en wat Alzheimer is. 

College 7: Stamcellen: Om versleten cellen te vervangen moeten er nieuwe cellen worden gemaakt. Welke soort stamcellen zijn er allemaal, en hoe werkt stamceltherapie?

College 8: De toekomst van de celbiologie. Er is al veel veranderd in de celbiologie, en daarmee in de geneeskunde. Maar er komen nog veel meer veranderingen aan. In dit college wordt besproken wat voor ontwikkelingen we wel en welke we misschien niet zouden moeten verwelkomen.

Na deze cursus bent u in staat deze begrippen op een technische manier te begrijpen en in wetenschappelijke context te plaatsen.

Ruud Licht

Dr. Ruud Licht studeerde Medische Biologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de KU Nijmegen. Hij deed aan verschillende universiteiten onderzoek naar vaccins, auto-immuniteit, stamcellen en tissue-engineering. Momenteel richt hij zich op onderwijs geven en schrijven over wetenschap.
 

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Zeer gedreven en enthousiaste docent"
"Een uitermate deskundige docent die de voor mij nieuwe leerstof goed over weet te brengen".