Menu

Op virtuele tour door Eurazië

Kennismakingsreis door de wondere wereld van de ex-Sovjet-landen

Op virtuele tour door Eurazië
 • Cursusnummer: 21N02
 • Vakgebied: Multidisciplinair
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Najaar 2021
 • Dag: Maandag
 • Inschrijven voor:
  28 Oct 2021
 • Tijd: 10.45 - 12.30 uur
 • Cursusdata: 01-nov , 08-nov , 15-nov , 22-nov , 29-nov , 06-dec , 13-dec
 • Prijs: € 215 (7 colleges)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum 20 december

Op virtuele tour door Eurazië

Tijdens deze cursus bezoekt u een grote gevarieerdheid aan landen die nog maar weinig bekendheid genieten en die vaak over een prachtige natuur en een ontwikkelde cultuur blijken te beschikken. Mede aan hand van mooie beelden en filmfragmenten reist u rond door alle uithoeken van dit enorme gebied dat maar liefst 550 keer groter is dan Nederland. We zullen daarbij onder meer per trein en bootreizen. 

We zullen starten in Rusland, waar we na een uitgebreide kennismaking met de historische steden in het Europese deel doorreizen naar de Oeral en de uitgestrekte toendralandschappen van Siberië. We vervolgen we onze reis door de onbekende steppelanden van Centraal-Azië waar zich ook de hoogste bergtop van Eurazië bevindt: de Ismail Samani-piek in Tadzjikistan met maar liefst 7495 meter hoogte. Daarna varen we met de boot vanaf het woestijnland Turkmenistan over de Kaspische Zee naar het gasrijke Azerbeidzjan in de Zuidelijke Kaukasus. Nadat we ook de oudste christelijk natie van de wereld Armenië hebben bezocht, arriveren we in het door zeer hoge bergtoppen gekenmerkte Georgië. Vanaf hier zullen we wederom per boot een zeer oversteken – de Zwarte Zee – om in de Oekraïense havenstad Odessa te arriveren. 

Na een reis dwars door het lichtglooiende Oekraïne en Wit-Rusland eindigen we uiteindelijk aan de prachtige verlaten Oostzee-stranden van de Baltische landen. Behalve veel natuur komen we onderweg ook een keur aan cultuurschatten tegen, uiteenlopend van pittoreske huismusea van bekende kunstenaars in Moskou, oriëntaalse middeleeuwse madrassa’s in Samarkand, sprookjesachtige orthodoxe kerken in Kiev, verrassende jugendstil-architectuur in Riga en nog heel veel meer. 

We maken tijdens deze reiscolleges ook dankbaar gebruik van de vruchten van de lokale literatuur, film en muziek. En wellicht dat u hierdoor zo enthousiast raakt dat u in het definitieve post-corona-tijd een van deze landen in levenden lijve wilt gaan bezoeken!

Opsomming onderwerpen per college:

College 1: 1e kennismaking met onze reisbestemming

College 2: Het oude Russische machtscentrum

College 3: De uitgestrekte Russische periferie 

College 4: De Aziatische steppen

College 5: In de luwte van het Hoge Kaukasusgebergte

College 6: De westelijke grenslanden

College 7: Aan de oevers van de Oostzee

Karel Onwijn

Karel Onwijn is historicus en publicist. Hij reist al sinds eind jaren tachtig door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was er jarenlang correspondent voor de Nederlandse en Belgische pers. Hij geeft ook colleges (Radboud, LU, HU, diverse HOVO’s) en interculturele trainingen (KIT) over deze landen. Hij schreef verschillende boeken waaronder de Dominicusreisgidsen Oekraïne, Georgiӫ-Armeniӫ en Rusland, Landenreeks Baltische landen en Standplaats Moskou.Ook doet hij promotieonderzoek naar ‘Reizen door de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog’.

Uit eerdere evaluaties:

"Door jou zeer betrokken en prima opgezette colleges is er voor ons een “wereld” open gegaan."

"Zeker de voorbereidingen, presentatie en warme emotionele/betrokken colleges hebben wij zeer gewaardeerd."