Menu

Cultuur-historische kennismaking met Oekraïne (online via Zoom)

Op ontdekkingstocht in ‘Grensland’

Cultuur-historische kennismaking met Oekraïne (online via Zoom)
 • Cursusnummer: 21V30
 • Vakgebied: Multidisciplinair
 • Locatie: nvt
 • Seizoen: Voorjaar 2021
 • Dag: Maandag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  26 Feb 2021
 • Tijd: 10.30 - 12.15 uur
 • Cursusdata: 01-mar , 08-mar , 15-mar , 22-mar , 29-mar , 12-apr
 • Prijs: € 191 6 colleges
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum 19 april 2021. Deze cursus wordt online via Zoom aangeboden

Cultuur-historische kennismaking met Oekraïne (online via Zoom)

Tijdens zes colleges maken we aan de hand van de politieke en culturele geschiedenis uitgebreid kennis met Oekraïne en in mindere mate ook Moldavië. We ontdekken daarbij dat deze landen verschillende culturele invloeden hebben ondergaan waardoor het een authentieke culturele traditie kent die in sommige opzichten meer Europese dan Russische trekken lijkt te hebben. 

Oekraïne is veruit het grootste land van Europa, toch hebben niet veel Europeanen het bezocht. Zeker tot haar onafhankelijkheid in 1991 realiseerden maar weinigen van ons dat Oekraïne over een eigen taal, cultuur en geschiedenis beschikt die in vele opzichten sterk afwijken van die van Rusland. Dit land ontkent overigens dit feit nog altijd en meent zelfs dat Oekraïne eigenlijk geen onafhankelijk staat zou moeten zijn – niet voor niets noemen Russen het traditioneel ‘Klein-Rusland’. 

Oekraïne – dat letterlijk ‘aan de grens’ betekent – stond inderdaad lange tijd onder de Russische invloedsfeer. Tegelijkertijd heeft het eveneens lange perioden aan Europese invloeden blootgestaan dankzij de overheersing door onder meer de Litouwers, de Polen en de Habsburgers. Daarnaast woonde er tot de Tweede Wereldoorlog een grote Joodse minderheid in Oekraïne. Bovendien hebben de Oekraïners korte tijd een eigen onafhankelijke Kozakkenstaat gekend. Veel van de huidige politieke en culturele tradities vallen hierop terug te leiden. 

De cursus maken we uitgebreid kennis met de politieke en culturele geschiedenis van dit land. Daarnaast zullen we ook aandacht besteden aan de contemporaine ontwikkelingen. We zullen daarbij dankbaar gebruikmaken van de rijke vruchten van de lokale Oekraïense literatuur, film en muziek. De cursus bestaat uit 6 hoorcolleges waarbij vooraf aan ieder college een selectie historische en/of literaire teksten wordt gelezen.

Door deze cursus ontdekt u dat Oekraïne uiteenlopende culturele invloeden heeft ondergaan en met recht een grensland is tussen Rusland en Europa.

De cursus kan worden afgesloten met een rondreis door dit land onder leiding van de docent.

Opsomming onderwerpen per college:

College 1: Allereerste kennismaking met Oekraïne (breed)

College 2: De wording van Oekraïne door de eeuwen heen

College 3: De contemporaine geschiedenis

College 4: De recente ontwikkelingen & Moldavië in Vogelvlucht

College 5: Kunst & cultuur I: schilderkunst, architectuur & literatuur 

College 6: Kunst & cultuur II: film & muziek + ‘leven op het kruispunt tussen Europa & Rusland’

Karel Onwijn

Karel Onwijn is historicus en publicist. Hij reist al sinds eind jaren tachtig door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was er jarenlang correspondent voor de Nederlandse en Belgische pers. Hij geeft ook colleges (Radboud, LU, HU, diverse HOVO’s) en interculturele trainingen (KIT) over deze landen. Hij schreef verschillende boeken waaronder de Dominicusreisgidsen Oekraïne, Georgiӫ-Armeniӫ en Rusland, Landenreeks Baltische landen en Standplaats Moskou.Ook doet hij promotieonderzoek naar ‘Reizen door de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog’.