Menu

‘In het nieuws!’ (gedeeltelijke herhaling / fysiek)

Verdieping bij wereldwijde actuele gebeurtenissen en ontwikkelingen

‘In het nieuws!’ (gedeeltelijke herhaling / fysiek)
 • Cursusnummer: 21V06
 • Vakgebied: Multidisciplinair
 • Seizoen: Voorjaar 2021
 • Dag: Woensdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  2 Mar 2021
 • Tijd: 09.45 - 11.30 uur uur
 • Cursusdata: 03-mar , 10-mar , 17-mar , 24-mar , 31-mar , 07-apr , 14-apr , 21-apr , 28-apr , 12-may
 • Prijs: € 273.00 (10 colleges)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  Per week stelt de docent – voorafgaand aan het college en afhankelijk van het nieuws – relevante literatuur beschikbaar, zoals opiniestukken en achtergrondartikelen. Dit gebeurt in de vorm van een leeswijzer. Al deze literatuur is vrij toegankelijk via het internet.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum 19 mei. Deze cursus is een gedeeltelijke herhaling van de succesvolle cursus najaar 2020. Sommige onderwerpen worden herhaald, een aantal thema’s is nieuw.

‘In het nieuws!’ (gedeeltelijke herhaling / fysiek)

Volgens de ene deskundige staat onze wereld op instorten. Milieuproblematiek, oorlog, populisme en wat dies meer zij bedreigen onze veiligheid. Volgens de andere expert gaat het juist relatief goed met onze aardbol: minder oorlogsgeweld, een algemene afname van armoede, veelbelovende technologische ontwikkelingen, enzovoort. Wie dagelijks het wereldnieuws volgt, zal wellicht – enigszins moe geslagen – instemmend knikken als de eerste expert op de beeldbuis verschijnt of een opiniepagina vult. 

Deze cursus ‘In het nieuws!’ doet liever een stapje terug. Gewapend met kennis benaderen we de grote internationaal-politieke en maatschappelijke vraagstukken, zoals die dagelijks zijn terug te vinden in de actualiteit. Elke week koppelen we een specifieke nieuwsgebeurtenis of -ontwikkeling aan bredere verklaringen. Uiteraard – maar dat is eigen aan de vloeibaarheid van het nieuws – valt op dit moment nog niet precies te voorspellen welke onderwerpen aan de orde komen en in welke volgorde. 

Maar een tipje van de sluier kunnen we met enige zekerheid al wel oplichten. De wereldwijde opkomst van het populisme in de politiek zal niet zomaar stoppen. Maar wat is populisme en bedreigt het fenomeen inderdaad de essentie van onze democratie? Dat er aandacht zal zijn voor de Verenigde Staten, lijkt een redelijke gok. En hoe zit het met die dreigingen van buitenaf: Vladimir Poetins Rusland en de Volksrepubliek China van de nieuwe ‘Grote Leider’ Xi? Of terrorisme? Is dat fenomeen inderdaad een existentiële dreiging voor het Westen? En zo ja, is het dan ook niet zinvol in deze cursus aandacht te besteden aan kernwapens, met Noord-Korea als voorbeeld? Het antwoord zal hoogstwaarschijnlijk ‘ja’ zijn.  

Als gezegd, een cursus met de titel ‘In het nieuws!’ zal ongetwijfeld worden ‘gegijzeld’ door de actualiteit. Keuzes, altijd weer keuzes. Maar dat is helemaal geen probleem, zelfs dan blijven er rode lijnen te trekken en bredere verklaringen te vinden. Uiteraard is er ruimte voor vragen en discussie. Hoe kan het ook anders bij een cursus als deze?       
 

Christ Klep

Christ Klep studeerde Oost-Europese en Internationale Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij werkte als universitair docent en als wetenschappelijk medewerker bij het ministerie van Defensie. Sinds enkele jaren is hij met name publicist, gastdocent en commentator. Zijn belangstelling loopt uiteen van internationale betrekkingen tot hedendaagse geschiedenis en van politieke theorie tot militaire historie. 

UIt eerdere evaluaties:

"De opzet van de cursus 'In het nieuws' was een goed idee. En de docent speelde goed op het actuele nieuws in."
"Ik heb er van genoten! Van de expertise van Chris Klep! Heerlijk...echt inhoud, eerlijke kwaliteit."
"Prima docent: deskundig en positieve mindset."