Menu

‘Meesterlijke’ vrouwen (online)

kunstzinnige pioniers met of zonder ‘grenzen’

‘Meesterlijke’ vrouwen (online)
 • Cursusnummer: 21V07
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: nvt
 • Seizoen: Voorjaar 2021
 • Dag: Woensdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  23 Feb 2021
 • Tijd: 10.30 – 12.15 uur uur
 • Cursusdata: 24-feb , 03-mar , 10-mar , 17-mar , 24-mar , 31-mar , 14-apr , 21-apr
 • Prijs: € 250.00 8 colleges inclusief lesmateriaal)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent deelt een syllabus uit.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum 28 april. Afbeelding: Sonia Delaunay, Jeune fille endormie, 1907. From: https://www.flickr.com/photos/clairity/3834083565. Courtesy of Sharon Mollerus (Creative Commons licensed)

‘Meesterlijke’ vrouwen (online)

De rol van vrouwen in de geschiedenis van de kunst is lange tijd onderbelicht gebleven.  Het kunsthistorische verloop van die geschiedenis is inmiddels dankzij de inspanning van diverse vaak feministische kunsthistorici gecorrigeerd en herschreven. 

Er bestaat, zoals we nu weten, een groot kunstzinnig landschap van buitengewone vrouwen die door de eeuwen heen een ‘meesterlijke’ nalatenschap aan ons hebben overgedragen. Sommigen waren zelfs heel succesvol in hun tijd, ondanks het feit dat vrouwen het in de kunstwereld veel moeilijker hadden en nauwelijks kansen kregen om kunst te maken, laat staan te tonen of te verkopen. Ook slaagden een aantal succesvolle kunstenaressen in de voorbije eeuwen erin, om zogenaamde ‘mannelijke’ kunst te maken. Hiervoor werden ze zelfs geprezen, want ‘mannelijke’ kunst was ‘echte’ kunst. Maar anderen bleven in de schaduw en verdwenen in de vergetelheid. 

Tegenwoordig zijn er veel meer vrouwen actief in de kunstwereld en wordt dat bijna overal algemeen aanvaard. Toch blijven vrouwen vaak nog onderbelicht en ondergewaardeerd in kunstkritieken en zijn ze vandaag de dag nog altijd ondervertegenwoordigd in kunstboeken, musea en tentoonstellingen.

We verdiepen ons in deze cursus in het werk en leven van een aantal vrouwelijke kunstzinnige pioniers door de eeuwen heen en zullen eindigen in het heden. Sommigen worden uit de vergetelheid of schaduw gehaald en anderen nog eens extra belicht. 

Uiteraard is er veel aandacht voor de tijdsgeest waarin deze ‘meesterlijke’ vrouwen hun werken maakten en nog altijd maken. 

Kunstenaressen die op het programma staan zijn onder andere: Sofanisba Anguissola, Rosa Bonheur, Mary Cassatt, Artemisia Gentileschi, Frida Kahlo, Angelica Kauffmann, Judith Leyster, Paula Modersohn-Becker, Berthe Morisot, Meret Oppenheim, Sonia Delaunay-Terk, Alice Neel, Charlotte Salomon, Sophie Anderson, Berlinde de Bruyckere, Germaine Richier, Christine de Pizan, The Guerrilla Girls, Dora Carrington, Marina Abramović, Élisabeth Vigée-Lebrun, Elizabeth Siddal, Mary Beale, Tamara Lempicka, Rineke Dijkstra , Marlene Dumas, Lita Cabellut, Margaret MacDonald, Jenny Saville etc. 

Jana Waarts

Jana Waarts geeft cursussen kunstgeschiedenis vanuit de multidisciplinaire studie cultuurwetenschappen. Zij heeft eigen cursussen kunst en cultuur ontwikkeld en geeft les bij diverse instellingen.

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Het is boeiend gepresenteerd, goed gedocumenteerd en visueel uitstekend ondersteund"
"Een geweldige cursus, gegeven door een docente met een enorme kennis van de materie en die ook de actuele informatie verwerkt in haar colleges."