Menu

Leergang Geschiedenis van het Westen in de 20e eeuw, deel 4

Een Nieuwere Wereld Wacht. Oost en West: Wederzijdse Acceptatie, Ontspanning en Protest. 1962-1979

Leergang Geschiedenis van het Westen in de 20e eeuw, deel 4
Geschiedenis van het Westen in de 20e eeuw
  • Cursusnummer: 21N01
  • Vakgebied: Geschiedenis
  • Locatie: Tilburg
  • Seizoen: Najaar 2021
  • Dag: Maandag
  • Inschrijven voor:
    7 Oct 2021
  • Tijd: 10.45 – 12.30 uur uur
  • Cursusdata: 11-oct , 18-oct , 01-nov , 08-nov , 15-nov , 22-nov , 29-nov , 06-dec
  • Prijs: € 236.00 (8 colleges)
  • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen
  • Literatuur:

    De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

  • Opmerkingen:

    13 december reservedatum.

Leergang Geschiedenis van het Westen in de 20e eeuw, deel 4

Na de bijna fatale Cubacrisis gaat de Koude oorlog een periode van ontspanning in. Er volgen onderhandelingen over wapenbeheersing, er wordt een hotline geïnstalleerd en beide partijen lijken zich te hebben neergelegd bij een langdurige verdeling van de wereld in twee ideologische sferen. In Zuidoost-Azië, Afrika en Zuid-Amerika gaat de strijd om invloed ondertussen onverminderd voort waarbij escalatie en een rechtstreeks treffen zorgvuldig worden vermeden. Het zijn de jaren van: Vietnam, Laos, Cambodja, Congo, Angola, Rhodesië, Zuid-Afrika, Mozambique, de Dominicaanse Republiek, Chili en nog vele andere brandhaarden. Jaren van: ‘low intensity conflicts’ en guerrillastrijd. Het Christusachtige gelaat van de ultieme guerrillero Che Guevara siert de muren van menig romanticus.

In het westen komt er begin jaren 70 een einde aan een periode van economische groei. De inmiddels opgebouwde verzorgingsstaten blijken steeds moeilijker te bekostigen. Bovendien rijst de vraag of ruim gefinancierde overheidsprogramma’s ooit tevredenheid en geluk kunnen garanderen. Een generatie opgegroeid in vrede en ongekende welvaart stelt kritische vragen over ongebreidelde groei, over aantasting van klimaat en milieu, over armoede in de wereld en de validiteit van de oost-west tegenstelling.

In de Sovjet-Unie wil het arbeidersparadijs maar niet van de grond komen. De vervolgingen van dissidenten hebben weliswaar minder gruwelijke vormen aangenomen, maar de winkels blijven leeg en de beloften van het regime loos. Het revolutionaire vuur lijkt zelfs binnen de partij gedoofd. Apparatsjiks en partijgangers maken de dienst uit en houden zorgvuldig vast aan hun privileges. Corruptie, passief verzet en een vrijwel totaal gebrek aan motivatie onder de bevolking zorgen voor vergaande stagnatie. De kosten van de supermacht status drukken zwaar op de economie.

De pragmatische buitenlandse politiek van Nixon en Kissinger leidt tot toenadering tot China. Door middel van driehoeksdiplomatie weten de VS hun communistische tegenstanders uit te spelen. Het communisme bleek geen monoliet, oude tegenstellingen werden zichtbaar onder het ideologische vernis.

Aan de toegenomen stabiliteit en wederzijdse acceptatie komt in 1979 een abrupt einde als de Sovjets Afghanistan binnenvallen en de Koude Oorlog een nieuwe wending krijgt.

1962-1979. Het zijn de jaren van Johnson, Nixon, Ford en Carter, van Chroesjtsjov en Brezjnev, van Mao en zijn Culturele Revolutie, van Pingpongdiplomatie, van de protestgeneratie, van de Helsinki-akkoorden, van economische groei en stagflatie.

Peter Burgers

Peter Burgers studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (cum laude) en behaalde aansluitend een master’s degree aan de Universiteit van Oxford. Daarnaast deed hij onderzoek aan de Westfälische Wilhelms-Universität te Münster en op het Nederlands Instituut te Rome.

Hij was werkzaam aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en aan de Universiteit van Oxford. Momenteel werkt hij op Gymnasium Beekvliet.

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"De opbouw van de materie in de cursus is door de docent zeer goed opgezet. Door steeds relevante achtergrondinformatie mee te nemen bij de uiteenzetting van belangrijke gebeurtenissen, krijg je een mooi compleet beeld van de geschiedenis."