Menu

De Metamorfosen van Ovidius in de beeldende kunst (fysiek)

De Metamorfosen van Ovidius in de beeldende kunst (fysiek)
 • Cursusnummer: 21W04
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Winter 2021
 • Dag: Dinsdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  6 Jan 2021
 • Tijd: 10.00 – 15.45 uur
 • Cursusdata: 12-jan
 • Prijs: € 95.00 (inclusief lesmateriaal, koffie/thee en lunch)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

De Metamorfosen van Ovidius in de beeldende kunst (fysiek)

De Metamorfosen van Ovidius als bron voor beeldend kunstenaars. 

De tekst van de Metamorfosen is geschreven door de romeinse dichter Ovidius en vormt zijn bekendste werk. In vijftien boeken met in totaal zo’n 12.000 versregels beschrijft hij in meer dan 250 verhalen steeds een gedaanteverandering daarbij puttend uit de Griekse mythologie, de Romeinse sagen en eigen verhalen. In de meeste gevallen gaat het hierbij om een verandering van de hoofdpersoon in een vogel of een plant, maar ook andere metamorfosen komen voor: Lydische boeren die in kikkers veranderen, Actaeon die een hert wordt en Narcissus krijgt de gedaante van een bloem. Voor het overige dienen zicht allerhande thema’s aan. Jaloezie of belediging van de goden en allerlei vormen van liefdesperikelen zijn aanleiding tot de gedaanteveranderingen.                          Binnen de grenzen van de ars poëtica probeert Ovidius subtiel te variëren, thema’s en motieven te bespelen en te vernieuwen. Tegelijk geeft hij blijk van psychologisch inzicht, maar bovenal is hij een meesterverteller. 

De invloed die dit lange verhalende gedicht op de westerse cultuur gehad heeft, is nagenoeg onmeetbaar. Vanaf de dertiende eeuw circuleerde er naast de Latijnse tekst een Franstalige bewerking, die het werk sterk allegorisch duidde en daardoor voor het toenmalige publiek actualiseerde naar de christelijke ethiek: de Ovide Moralisé. In enkele van deze bewaard gebleven handschriften is de tekst voorzien van prachtige middeleeuwse miniaturen.                                                             
Met de opkomst van het Humanisme en de Renaissance werden de Metamorfosen het standaardwerk voor de klassieke mythologie en vormden ze een schier onuitputtelijke bron voor de Europese schilder- en beeldhouwkunst (Titiaan, Lucas Cranach, Caravaggio, Gianlorenzo Bernini, Peter Paul Rubens, Francesco Goya en Eugène Delacroix).                          

Pas met de 19e-eeuwse herontdekking en opleving van de Griekse cultuur taande de faam van Ovidius’ gedicht, maar in de loop van de twintigste eeuw keerde het tij en hernam het werk zijn eersterangs plaats binnen de klassieke literatuur en werd de tekst opnieuw een inspiratiebron in de moderne kunst (Oskar Kokoschka, SalvadorDali, René Magritte, Pablo Picasso, Ossip Zadkine, Bill Viola en Jan Fabre).  Op deze studiedag worden oude en moderne meesterwerken uit de kunst besproken, die zijn geïnspireerd op de Metamorfosen van Ovidius.  

De cursus geeft inzicht in de manier waarop kunstenaars door de eeuwen heen de tekst van de Metamorfosen van Ovidius hebben verbeeld. 

 

Dagprogramma
09.45 – 10.00 Ontvangst met koffie/thee 
10.00 – 11.00 Blok 1: Inleiding
11.00 – 11.15 Koffie/thee-pauze
11.15 – 12.00 Blok 2: De schepping van de wereld
12.00 – 13.00 Lunch 
13.00 – 13.45 Blok 3: Hoogmoed
13.45 – 14.00 Korte pauze
14.00 – 14.45 Blok 4: De Hollandse Olympus
14.45 – 15.00 Koffie/thee-pauze 
15.00 – 15.45 Blok 5: De Metamorfosen in de moderne kunst

 

Joris van Sleeuwen

Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij HOVO-cursussen, lezingen en kunstreizen.

 

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Een levendige docent die je meeneemt in zijn passie voor architectuur, kunst en geschiedenis. Hij vertelt echt een verhaal. De stof die hij als pdf aanbiedt, is een verdieping op wat hij verteld heeft. Heerlijk! Dat is college geven".