Menu

Zwarte Gaten (online via ZOOM)

Het hoe en wat van zwarte gaten

Zwarte Gaten (online via ZOOM)
 • Cursusnummer: 20Z12
 • Vakgebied: Natuurwetenschappen
 • Locatie: nvt
 • Seizoen: Zomer 2020
 • Dag: Meerdere Dagen
 • Uiterste inschrijfdatum:
  18 Aug 2020
 • Tijd: 10.00 -12.30 uur
 • Cursusdata: 20-aug , 21-aug
 • Prijs: € 67.50 (2 x 2,5 uur college inclusief 2 x 15 minuten pauze per dag)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar. Er wordt een handleiding ZOOM beschikbaar gesteld via Mijn HOVO.

 • Opmerkingen:

  Voor deze cursus is affiniteit met de natuurwetenschappelijke onderzoeksmethodiek en notatiewijze gewenst.

Zwarte Gaten (online via ZOOM)

Deze studiedag staat in het teken van zwarte gaten. Hoe ontstaan ze, welke soorten zijn er, hoe beïnvloeden ze hun kosmische omgeving en reguleren ze het ontstaan van sterren? 
Wat gebeurt er in een zwart gat, wat doet een zwart gat met ruimte en tijd, wat gebeurt er als je in een zwart gat valt!?  Deze en nog vele andere vragen passeren de revue. 

Programma donderdag 20 augustus en vrijdag 21 augustus
Blok 1: Newton en Einstein, tijd-ruimte kromming Schwarzschild straal. 
We behandelen de verschillen tussen de zwaartekrachttheorieën van Newton en Einstein. Voor Newton zijn tijd en ruimte ‘achtergrondvariabelen’. In zijn eigen woorden: “Tijd en ruimte zijn voor iedereen altijd en overal hetzelfde. Tijd stroomt uniform onverstoorbaar voort en ruimte bestaat zonder referentie naar wat dan ook”. Voor Einstein zijn ruimte en tijd dynamisch vervlochten en afhankelijk van massadichtheid: massa bepaalt hoe ruimte kromt en de ruimtekromming bepaalt hoe massa beweegt.  

Blok 2: Typen zwarte gaten 
We besteden aandacht aan drie basistypen zwarte gaten: exploderende sterren produceren relatief kleine stellaire zwarte gaten met een massa van enkele malen die van de zon. 
Super massieve gaten met massa’s van miljoenen tot miljarden zonnemassa’s vormen de centra van Melkwegen. Intermediaire zwarte gaten met massa’s van enkele honderden tot duizenden malen die van de zon ontstaan door botsingen van (zware) sterren of neutronensterren. 

Blok 3: De Event Horizon Telescope  
De ‘Event Horizon Telescope’  (Waarnemingshorizon Telescoop) en het massieve zwarte gat in de grote spiraalnevel M87 met een massa van ≈ 7 miljard x MZon op een afstand van 53,5 miljoen lichtjaar. 

Blok 4: Drie vraagstukken rond zwarte gaten 
Verdwijnt alles in een zwart gat of toch niet?  Is de waarnemingshorizon de grens van een zwart gat of is er een alles vernietigende muur van vuur? En (een beetje metafysisch of sciencefiction misschien) Leven we in een drie dimensionele ruimte of is ons heelal een hologram, een twee dimensionele ruimte zonder zwaartekracht? 

Blok 5: Gravitatiegolven 
De resultaten van de metingen van zwaartekrachtgolven en hoe gaan we verder. 
 

 

Heinz Wanders

Drs. Heinz Wanders studeerde wis- en natuurkunde en elektronica aan de KMA in Breda. Daarna vervulde hij diverse functies in binnen- en buitenland bij de Koninklijke Luchtmacht. In 1971 behaalde hij in Leiden akte Duits MO-A en van 1972 tot 1977 studeerde hij sociologie in Utrecht en Leiden. Hij verliet de luchtmacht in 1998 en is thans consultant in de wereld van de luchtvaart die hem blijft boeien.

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Het was een heel moeilijke cursus voor iedereen. Maar Heinz heeft deze moelijk te begrijpen materie goed gedoceerd, petje af voor Heinz".