Menu

Entartete Kunst (online college via ZOOM)

Over de tentoonstellingen Entartete Kunst en Entartete Musik (1937, 1938) in Duitsland, plus een verdiepend kunstenaarsportret van een joodse kunstenaar (Mark Rothko).

Entartete Kunst (online college via ZOOM)
 • Cursusnummer: 20Z07
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: nvt
 • Seizoen: Zomer 2020
 • Dag: Meerdere Dagen
 • Uiterste inschrijfdatum:
  6 Jul 2020
 • Tijd: 10.00 – 12.00 uur
 • Cursusdata: 08-jul , 09-jul , 09-jul
 • Prijs: € 67.50 (3 x 2 uur college inclusief 15 minuten pauze per dag)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar. Er wordt een handleing ZOOM beschikbaar gesteld via Mijn HOVO. Aanbevolen literatuur: Stephanie Baron et al, ’Entartete Kunst” Das Schicksal der Avant-Garde im Nazi-Deutschland, VG Bild-Kunst, München, 1991, ISBN 3-7774-5880-5. Emanuel Overbeeke, Leo Samama (red.), Entartete Musik. Verboden muziek onder het nazi-bewind, Amsterdam University Press, 2004, ISBN 90 5356 715 1. NB. Alleen antiquarisch of via bibliotheken verkrijgbaar.

Entartete Kunst (online college via ZOOM)

De nazi’s maakten het vele kunstenaars onmogelijk om te werken doordat de kunst door hen werd onderverdeeld in gewenste en ongewenste kunst. Met name voor joodse kunstenaars had dit grote gevolgen.  

In 1937 werd in München door de nazi’s een grote tentoonstelling over ‘entartete’ (ongewenste) beeldende kunst gehouden. In 1938 vond eenzelfde soort tentoonstelling plaats, maar dan over ‘entartete’ muziek. De tentoonstellingen waren bedoeld om de ongewenste kunstenaars te schande te maken. Er kwamen miljoenen mensen op af. Wat was de aanleiding voor deze tentoonstellingen? Wie waren die ontaarde kunstenaars en componisten? Waren de nazi’s het onderling eens over de kunstenaars wiens kunst als ‘entartet’ betiteld moest worden?   
U ziet afbeeldingen van werk van onder meer Marc, Kirchner, Van Gogh en Kandinsky. U hoort prachtige muziek van o.a. Schreker, Strawinsky en een gospel van sir Michael Tippett.   

De nazi’s maakten het vele kunstenaars onmogelijk om te werken. Met name voor joodse kunstenaars had dit grote gevolgen. Tijdens deze cursusdag worden de diverse aspecten hiervan belicht. 

De tentoonstellingen Entartete Kunst (1937) en Entartete Musik (1938)

In 1937 werd in München door de nazi’s een grote tentoonstelling over ‘entartete’ (ongewenste) beeldende kunst gehouden. In 1938 vond een zelfde soort tentoonstelling plaats, maar dan over ‘entartete’ muziek. De tentoonstellingen waren bedoeld om de ongewenste kunstenaars te schande te maken. Er kwamen miljoenen mensen op af. Wat was de aanleiding voor deze tentoonstellingen? Wie waren die ontaarde kunstenaars en componisten? Waren de nazi’s het onderling eens over de kunstenaars wiens kunst als ‘entartet’ betiteld moest worden? Dat is het hoofdonderwerp van deze studiedag.  U ziet afbeeldingen van werk van onder meer Marc, Kirchner, Van Gogh en Kandinsky. U hoort prachtige muziek van onder andere Schreker, Strawinsky en een gospel van sir Michael Tippett. 

Mark Rothko (1903-1970)
De joodse achtergond van Mark Rothko zou zijn leven en werk in zeer belangrijke mate bepalen. Als kind emigreerde hij met zijn ouders vanuit Rusland naar de VS, de discriminatie van joden in de VS zorgde ervoor dat hij stopte met zijn studie aan een prestigieuze universiteit, de onuitsprekelijke gruwelijkheden die de joden aangedaan werden in WO II maakten dat hij een eigen stijl vond waarmee hij wereldberoemd werd. Over zijn leven en zijn fascinerende zoektocht naar een eigen signatuur in de kunst gaat dit college. U hoort muziek van o.a. Mozart, Feldman en een prachtig Jiddisch lied. 

Na deze studiedag heeft u inzicht in het ontstaan van ‘ontaarde’ beeldende kunst en muziek, de inhoud van de schand-tentoonstellingen die de nazi’s daarover hielden en heeft u een uitstekend beeld gekregen van het leven en werk van een van deze kunstenaars, te weten Mark Rohtko. 

Woensdag 8 juli               

10.00 – 10.45 Entartete Kunst in Duitsland

10.45 – 11.00 Pauze

11.00 – 11.45 Entartete Kunst in Duitsland

Donderdag 9 juli              

10.00 – 10.45 Entartete Kunst in Londen

10.45 – 11.00 Pauze

11.00 – 11.45 Chris Lebeau en Viktor Ullmann, Een beeldend kunstenaar en een componist, beiden slachtoffer van de nazi’s.

Vrijdag 10 juli                      

10.00 – 10.45 Kunstenaarsportret van Mark Rothko

10.45 – 11.00 Pauze

11.00 – 12.00 Kunstenaarsportret van Mark Rothko

 

 

Josée Claassen

Josée Claassen is kunsthistorica, gespecialiseerd in het doceren over beeldende kunst in combinatie met (klassieke) muziek. Zij studeerde aan de universiteit Leiden en gaf daar ook gastcolleges. Zij is een veel gevraagde spreekster in musea en bij allerlei in beeldende kunst en muziek geïnteresseerde groepen. Meestal komt de muziek die zij laat horen uit geluidsboxen, maar soms werkt zij ook samen met musici en klinkt de muziek live.