Menu

Vier unieke kunstenaarsportretten, mèt muziek.

Over het leven, werk èn de muziek van Karel Appel, Gustav Klimt, William Turner en Claude Monet.

Vier unieke kunstenaarsportretten, mèt muziek.
 • Cursusnummer: 20N31
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Eindhoven
 • Seizoen: Najaar 2020
 • Dag: Donderdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  4 Nov 2020
 • Tijd: 13.30 – 15.15 uur
 • Cursusdata: 05-nov , 12-nov , 19-nov , 26-nov
 • Prijs: € 140 (4 colleges)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 03-12

Vier unieke kunstenaarsportretten, mèt muziek.

Een cursus over het leven en werk van vier beroemde beeldend kunstenaars, waarbij niet alleen hun werk belicht en in zijn context geplaatst wordt, maar waarbij in elk college ook prachtige, bijpassende muziek gaat klinken.  

College 1: Karel Appel (1921 -2006) - Appels en noten 
Zo gaat u in het college ‘Appels en noten’, over Karel Appel, de muziek horen die Karel Appel als jongetje ademloos heeft beluisterd terwijl hij in de deuropening van de Portugees-Israëlitische synagoge in Amsterdam stond. Karel Appel omschreef zichzelf eens met de gevleugelde woorden: “Ik rotzooi maar wat aan”, maar uit dit college zal blijken dat hij allesbehalve dat deed. Hij was een voortreffelijk vakman en een enorm harde werker.  

College 2: Gustav Klimt (1862-1918) en de klanken van Wenen 
Gustav Klimt was als jongeman al buitengewoon succesvol. Hij richtte een eigen kunstenaarskring op, de Wiener Secession, die wereldberoemd werd. U wordt in dit college als het ware ondergedompeld in het bruisende Wenen van ruim een eeuw geleden, waar toen ook Sigmund Freud, Gustav Mahler en Richard Strauss woonden en werkten.  
College 3: William Turner (1775-1851) - Turner en tonen  
William Turner hield van de woeste zee en schilderde deze op onnavolgbare wijze. Zijn werk werd bijna abstract. Om die reden past zijn kunstenaarsportret heel goed in deze serie van vier. William Turner maakte ook tekeningen van een van de spectaculairste gebouwen die Engeland gekend heeft. Daarover en meer hoort u tijdens dit boeiende kunstenaarsportret. Daarbij klinkt muziek van onder andere John Field en Cecilia Barthélemon.  

College 4: Claude Monet (1840-1926) en zijn melodieën  
Claude Monet was een groot bewonderaar van het werk van William Turner. Maar populairder dan hijzelf werd bijna niemand. Elk jaar bekijken miljoenen mensen zijn werk. Bij leven was hij al beroemd en rijk, maar zo begon zijn carrière niet. Hij moest vluchten voor schuldeisers en liet daarbij een groot werk achter, dat verschimmelde. Over het leven en werk van deze beroemde kunstenaar hoort u verrassende verhalen en muziek van onder andere Delibes, Griffes en Rossini.   

Het kunstenaarsportret van Gustav Klimt is een prima aanvulling op de tentoonstelling over Klimt van dit najaar in het Van Gogh museum.   
 

Josée Claassen

Josée Claassen is kunsthistorica, gespecialiseerd in het doceren over beeldende kunst in combinatie met (klassieke) muziek. Zij studeerde aan de universiteit Leiden en gaf daar ook gastcolleges. Zij is een veel gevraagde spreekster in musea en bij allerlei in beeldende kunst en muziek geïnteresseerde groepen. Meestal komt de muziek die zij laat horen uit geluidsboxen, maar soms werkt zij ook samen met musici en klinkt de muziek live.