Menu

De Amerikaanse Revolutie

na 250 jaar nog altijd actueel

De Amerikaanse Revolutie
 • Cursusnummer: 20N25
 • Vakgebied: Geschiedenis
 • Locatie: Eindhoven
 • Seizoen: Najaar 2020
 • Dag: Maandag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  8 Nov 2020
 • Tijd: 10.30 -12.15 uur
 • Cursusdata: 09-nov , 16-nov , 23-nov , 30-nov , 07-dec
 • Prijs: € 170 (5 colleges)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 14-12

De Amerikaanse Revolutie

Nog vóór de Franse revolutie voltrok zich een omwenteling aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Dertien Amerikaanse kolonies verklaarden zich in 1776 onafhankelijk van Groot-Brittannië en wonnen in 1783 de onafhankelijkheidsoorlog tegen hun kolonisator. Samen gingen ze een uniek en uiteindelijk houdbaar experiment aan, een democratische republiek, de Verenigde Staten van Amerika. Uniek omdat Europa toentertijd nog lang autocratisch en monarchaal bleef. En omdat de jonge republiek als eerste ter wereld een aantal beginselen en instituties ontwikkelde die decennia later gemeengoed werden in West-Europa. 
De Founding Fathers schreven tussen 1776 en 1789 klassieke documenten als de Onafhankelijkheidsverklaring en de Grondwet en legden daarmee de basis voor de jonge republiek. Ver vóór Europa ontstond in Noord-Amerika een vitale democratie, gebaseerd op scheiding der machten en 'checks & balances', de 'rule of law', een levendige publieke opinie en onafhankelijke rechtspraak. 

Tijdens de enerverende eerste decennia bepaalden diepgaande politieke en maatschappelijke discussies de richting die de pasgeboren natie in zou slaan en hoe het land eruit zou zien. Met vallen en opstaan worstelde het land zich door zijn 'coming of age'. De democratische republiek doorstond de vuurproef terwijl Europa nog tientallen jaren bezig was zich in dezelfde richting te ontwikkelen. 

Het ontwikkelingsproces ging bepaald niet zachtzinnig. Het kende twee gitzwarte bladzijden: de opbloeiende slavernij, die het land 87 jaar na de onafhankelijkheid in een burgeroorlog stortte, en de Amerikaanse Indianen die de rekening moeten betalen voor de ongebreidelde expansie van de VS in haar eerste eeuw. 

Opsomming onderwerpen per college: 
College 1. De Amerikaanse Revolutie, betekenis en de actualiteit van die periode.  
College 2. De Revolutionaire of Onafhankelijkheidsoorlog. De Onafhankelijkheidsverklaring en de Grondwetsdiscussie. De sluimerende problemen met slavernij en Indianen 
College 3. De jonge Federatie onder de eerste twee presidenten, George Washington en John Adams, de turbulente tijden en heftige politieke en maatschappelijke discussies. Het ontstaan van politieke partijen 
College 4. De geweldloze machtswisseling: Thomas Jefferson, de derde president. Hij drukt zijn stempel op de expansie van het land en op het ontstaan van een egalitaire, levendige democratie.  
College 5. De invloed van de Amerikaanse Revolutie op de ontwikkelingen in de 19e eeuw tot en met nu. 
 

Bouke de Vos

Bouke de Vos (Steenwijk, 1950) studeerde politicologie aan de VU Amsterdam. Tot zijn pensioen was hij lange jaren persvoorlichter bij de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap, laatstelijk bij Wageningen Universiteit en Research. Thans doceert hij aan meerdere HOVO's over de geschiedenis van de Verenigde Staten in de negentiende eeuw, waaronder de Amerikaanse Revolutie en onafhankelijkheid en de Amerikaanse Burgeroorlog.