Menu

Leergang Psychologie, deel 2

Persoonlijkheidspsychologie-I: ‘Ik ben, ik ben, wie jij niet bent’.

Leergang Psychologie, deel 2
Psychologie
 • Cursusnummer: 20N19
 • Vakgebied: Mens en maatschappij
 • Seizoen: Najaar 2020
 • Dag: Vrijdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  24 Sep 2020
 • Tijd: 13.00 – 14.45 uur
 • Cursusdata: 25-sep , 02-oct , 09-oct , 30-oct , 06-nov , 13-nov , 20-nov , 27-nov , 04-dec , 11-dec
 • Prijs: € 273 (10 colleges)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar. Aanbevolen literatuur: E. Larsen, R., Buss, D., & Wismeijer, A. (2013). Personality Psychology. Domains of knowledge about human nature. Houston: McGraw-Hill. ISBN:9780077145644, € 54,05

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 18-12

Leergang Psychologie, deel 2

De persoonlijkheidspsychologie probeert een antwoord te geven op hoe mensen omgaan met de wereld om hen heen. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen, individuele manier.  

Maar tegelijkertijd zijn er ook veel overeenkomsten tussen mensen. Zo kennen wij allemaal wel een verlegen persoon, een extravert of sensatiezoeker. Ondanks de grote verschillen tussen mensen, zijn er dus ook aspecten te noemen die mensen met elkaar delen.  

De persoonlijkheidspsychologie bestudeert hoe mensen van elkaar kunnen verschillen of op elkaar kunnen lijken. Daarnaast bestudeert het de vraag wat persoonlijkheid precies is, hoe het ontstaat en wat de functie is van persoonlijkheid. Dat wil zeggen, individuele verschillen en het intra-persoonlijk functioneren staat centraal binnen de persoonlijkheidspsychologie. 

Er werd al in de tijd van Hippocrates nagedacht over wat persoonlijkheid is, en sindsdien houden vele verschillende vakgebieden binnen de psychologie zich bezig met persoonlijkheid, zoals de genetica, gezondheidspsychologie, biologische psychologie en de sociale psychologie. Persoonlijkheid bestaat namelijk niet zonder lichaam (biologie en genetica), zonder de invloed van anderen (sociale psychologie) en zonder dat de mogelijkheid bestaat om te leren (leertheorieën). Persoonlijkheid is dan ook een vakoverschrijdend vraagstuk, dat het bijzonder complex maar tegelijkertijd interessant maakt. 

In deze cursus zullen de belangrijkste theorieën en inzichten in de persoonlijkheidspsychologie worden besproken. Aan de hand van colleges zullen de verschillende theorieën aan bod komen en met behulp van verschillende videofragmenten zal achtergrondinformatie over of toepassingen van persoonlijkheid worden getoond. 
De cursus heeft tot doel de cursist de belangrijkste inzichten uit de persoonlijkheidspsychologie eigen te laten maken, en de cursist opnieuw kritisch na te laten denken over wie hij/zij werkelijk is, wat de factoren zijn geweest die de eigen persoonlijkheid kunnen hebben beïnvloed en de rol die de persoonlijkheid heeft gespeeld in het leven.  

De volgende onderwerpen zullen aan bod komen: 
- Inleiding en korte geschiedenis Persoonlijkheidspsychologie 
- Humanistische kijk op persoonlijkheid (Maslow, Rogers, Kelly, Rotter) 
- Persoonlijkheid en evolutie 
- Moderne persoonlijkheidspsychologie: wat zijn persoonlijkheidstrekken 
- Stabiliteit van persoonlijkheid over de tijd heen 
 

Andreas Wismeijer

Dr. Andreas Wismeijer heeft na zijn afstuderen aan de Universiteit van Tilburg zes jaar aan de Vrije Universiteit van Barcelona gewerkt als docent en onderzoeker. Zijn onderzoek richt zich met name op de persoonlijkheidspsychologie en de relatie tussen het hebben van geheimen en welzijn.

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Uitstekende docent die de stof deskundig, boeiend en met humor uiteenzet."

" Boeiend en leerzaam met een didactisch zeer goede docent."

" De interessante stof, de interactie en de deskundigheid en erg prettige stijl van kennisoverdracht door de docent maken het voor mij een feestje."